”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Turkismielenosoituksia Suomen lähetystöjen edustalla

Suomen lähetystöjen edustalla on tänään ollut mielenosoituksia turkistarhausta vastaan Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Britanniassa, Hollannissa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

EUn laajuinen turkistarhauskielto onkin myötätuulessa. Yhä useammat maat liittyvät turkistarhauksen ja turkiskaupan kieltäjien kerhoon. Tanska on kieltänyt kettutarhauksen, Hollanti minkki-, kettu- ja chinchillatarhauksen, Irlannin odotetaan päättävän täyskiellosta vuoden loppuun mennessä vihreiden saatua tavoitteen hallitusohjelmaan. Tiettyjen lajien tarhauksen ovat kieltäneet Ruotsi, Saksa, Itävalta, Iso-Britannia, Kroatia ja Sveitsi. Israelissa käsitellään esitystä turkisten tuotannon ja myynnin kieltämisestä kokonaan.

Komission odotetaan kohtapuoleen ehdottavan tuotantoeläinten hyvinvointia koskevan direktiivin uusimista. Vihreät tulevat takuuvarmasti ehdottamaan turkistarhauksen kieltämistä koko EU:ssa. Komissiokin on jo vuonna 2001 teettämässään tutkimuksessa todennut, että eläinten lajityypilliset tarpeet eivät toteudu turkistarhoissa. Kuluneen kymmenen vuoden aikana turkisteollisuus ei ole pannut asioita kuntoon, kuten vähän aikaa sitten julkistetut videot osoittavat.

Yksi niistä suomalaisista turkistarhaajista, joiden tarhoista järkyttäviä videoita oli kuvattu, kommentoi  ettei häkeissä olevia eläimiä voi estää vahingoittamasta toisiaan. Jos näin on, turkistarhoissa ei edes teoriassa voi taata eläinten hyvinvointia. Minusta olisi tosi noloa, jos Suomi jäisi tässä asiassa samaan kerhoon Puolan ja Kiinan kanssa.