”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Turistina Helsingissä

Itsenäisyyspäivänä ehdimme Jukan kanssa juuri ja juuri haalia juhlatamineet kassiin ennen kuin piti lähteä junaan. Olimme ensi kertaa elämässämme varanneet hotellihuoneen Helsingistä, hotelli Tornista. Huone oli tosi tyylikäs ja muutenkin hotelli Torni oli kiva kokemus. Itse Linnan juhlissa ei tapahtunut mitään erityisen mieleenpainuvaa.

Paluumatkalla osuimme samaan junaan professorien Jorma Sipilän ja Anneli Anttosen kanssa. Keskustelimme siitä, että Suomessa ei ole vieläkään kehittynyt aktiivista kansalaisuutta, meillä ei ole totuttu siihen, että kansalaiset ottavat kantaa eikä hallinto osaa ottaa kansalaisten näkemyksiä huomioon.

Nettiuutiset kertovat EU:n ilmastopakettiin liittyvistä köydenvedoista. Puola vaatii ilmaisia päästöoikeuksia kivihiilivoimalaitoksilleen, mutta samalla Puola on huolissaan siitä, että huutokaupattavien päästöoikeuksien määrä on teollisuuslobbauksen ansiosta vähenemässä, koska tämä samalla pienentää tuloja ”solidaarisuusrahastoon”, jota Puola ja muut uudet jäsenmaat haluavat. Siksi Puola vastustaa Saksan linjaa, että sähköntuotannon ulkopuolinen teollisuus saisi päästöoikeutensa ilmaiseksi.