”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tukholmaan Euroopan kehityspäiville

Eilinen EUn ympäristöministerineuvosto ei onnistunut sopimaan melkein mistään uudesta tarjouksesta Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluihin. Paras kohta ympäristöministerien eilisessä päätöksessä on se, että teollisuusmaiden päästöjä pitää leikata 80-95 % vuoteen 2050 (verrattuna vuoteen 1990).

Huvittavaa, että juuri, kun Suomen hallitus on suurella vaivalla onnistunut pusertamaan itsestään ulos sen, että Suomen päästöjä alennetaan 80 % vuoteen 2050. Toisin sanoen tämä tavoite asettuu ihan saman tien EUn lepsuimpaan päähän.

Tiedotteista näen, että Barroso on eilisessä tiedotustilaisuudessa todennut saman kuin itsekin monesti, ilmastoneuvottelut eivät saa epäonnistua, varaplaneettaa ei ole.

Tämän päivän Guardianissa on kuva eilisestä Berlusconi-äänestyksestä, Heidi ja minä näymme kuvassa. Tiedän, että se on juuri tästä äänestyksestä, koska kuvassa vihreät mepit ovat ripustaneet kaulaansa turkoosit huivit osoittaakseen solidaarisuuttaan sitä italialaista tuomaria kohtaan, jota Berlusconi on julkisesti mollannut ja haukkunut tuomarin turkoosit sukatkin.

Illalla en lentänytkään kotiin vaan poikkeuksellisesti Tukholmaan, jossa on Euroopan kehityspäivät, komission ja puheenjohtajamaa Ruotsin hallituksen järjestämä kehitysyhteistyötapahtuma. Minut on kutsuttu yhteen sen paneeleista. Tapasin illalla hotellin baarissa sambialaisen Sara, joka on tulossa samaan paneeliin. Sara kertoi: että Ruandassa naisia on nyt enemmistö parlamentin jäsenistä. Miehet ovat kansanmurhan jäljiltä niin syyllisyydentunnossaan, että naiset ovat päässeet päättäjiksi.