”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tsunamivaara ja ydinvoima

Tilaisuudesta ja tapaamisesta toiseen Helsingissä. Ensin Ylen ykkös-aamuradiossa Paavo Väyrysen kanssa. Väyrynen on alkanut puhua järkeviä ilmastonmuutoksesta ja uusiutuvasta energiasta. Lopuksi ohjelman juontaja kuulutti, että kohta tulee paleontologian professorin haastattelu Neandertalin ihmisistä. Se kiinnosti minua niin, että jäin radion kahvihuoneeseen kuuntelemaan, vaikka olin sen takia vähällä myöhästyä seuraavasta paikasta, Europarlamentin tiedotustoimiston lehdistökahveilta. Professori kertoi muun muassa, että neandertalilaisilla oli takaraivossaan kyhmy ja osalla nykyihmisistäkin on samantapainen mutta pienempi kyhmy heti niskakuopan yläpuolella. Se saattaa olla Neandertalin ihmisen perintöä meissä, mikäli nykyihminen ja neandertalilainen ovat joskus saaneet yhteisiä jälkeläisiä. Kokeilin, minulla on. Ilmankos olen niin alkeellinen.

Viimeinen tapaaminen Helsingissä koski tsunamivaaraa. Reilu 3000 kansalaista on allekirjoittanut vetoomuksen siitä, että ydinvoimaloitra ei sijoitettaisi merenrannoille, koska niihin osuva tsunami saisi aikaan valtaisan katastrofin. Monet luonnonilmiöt voivat aiheuttaa tsunamin. Niinpä. Toinen vetoomuksen luovuttajista, Risto Isomäki, on lukenut tiedelehdistä samoja artikkeleita kuin minäkin, New Scientistin jutun siitä, että ilmastonmuutos voi lisätä maanjäristysten määrää (koska mannerjäätiköiden sulaminen ja niiden veden valuminen meriin muuttaa maankuoreen kohdistuvien paineiden jakaumaa), ja Scientific Americanin jutun siitä, että uusien tutkimusten mukaan yksi maapallon historian suurista supersukupuutoista lähti liikkeelle ilmaston lämpenemisestä. Risto totesi pelottavinta Scientific Americanin artikkelissa oleen sen, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus 1000 ppm (miljoonasosaa) riitti laukaisemaan prosessin, joka tappoi maapallolta melkein kaiken elämän. Ennen teollistumista tuo pitoisuus oli noin 280 ppm, nyt jo yli 380 ppm ja se nousee noin 2 ppm vuodessa. Tätä menoa 1000 miljoonasosan raja voi mennä rikki muutamassa sukupolvessa.

18 isoa energia- ja teollisuusyritystä on eilen muodostanut Combat Climate Change-lobbausryhmän, tuttavallisemmin 3C. Ryhmää vetää Vattenfallin toimitusjohtaja Lars Josefsson. Mukana on muitakin suuria energiafirmoja, joista osa, esimerkiksi EON, on kyllä tähän asti kunnostautunut lähinnä uusiutuvan energian vastustajina. Mukana on firmoja myös USA:sta, muun muassa energiajätti GE. Myös Britanniassa joukko firmoja on perustanut toimintaryhmän, joka julkaisee kesään mennessä ehdotuksen siitä, mitä bisnes voi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mukana ovat muun muassa öljy-yhtiö BP ja British Telecom, kauppaketju Tesco ja Barclays-pankki.

Tanskan liikunta- ja ravitsemusneuvostolta tulleessa kirjeessä esitellään Tanskan muutama vuosi sitten tekemää päätöstä kieltää transrasvat elintarvikkeissa. Mukana on kopio lääketieteellisessä lehdessä ilmestyneestä artikkelista. Siinä kerrotaan, että sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa neljänneksellä, jos ihminen saa 2 % päivittäisistä kaloreistaan teollisista transrasvoista. Tämä vastaa noin 5 gramman päiväannosta transrasvoja. Artikkelin tekijät olivat analysoineet pikaruokaa eri maissa. He olivat ostaneet eri maissa McDonaldsista ja Kentucky Fried Chickenistä annoksen kananuggetteja ja ranskanperunat. Tanskassa, Kiinassa ja Intiassa niissä oli alle gramma transrasvoja. Suomessa oli yli 5 grammaa. USA:ssa ja joissakin Itä-Euroopan maissa transrasvoja oli hurjasti, McDonaldsin annoksessa noin 10 grammaa ja KFC-annoksessa jopa 15-20 g. Tutkijat ostivat myös tavallisista ruokakaupoista keksejä, vohveleita, kakkuja ja mikropopcorneja.

Joka kolmaskymmenes keksi, vohveli ja kakku sisälsi transrasvoja yli 10 grammaa sadan gramman annosta kohti. Mikropopcornissa saattoi olla jopa 14 grammaa transrasvoja sadan gramman annosta kohti. Pahimmat maat olivat Portugal, USA, Ranska ja Espanja. Yli puolet ostetuista mikropopcorneista sisälsi yli 5 g transrasvoja sadan gramman annosta kohti, kolmannes yli 10 g.

Tutkijoiden johtopäätös on, että tutkituista 19 maasta 18:ssa on mahdollista saada päivässä yli 20 grammaa transrasvoja syömällä ihan yleisiä ja suosittuja ruokia, USA:ssa ja Itä-Euroopassa jopa yli 40 g. Tanskaa lukuunottamassa ruokia, joiden rasvoista jopa 60 % on teollisia transrasvoja, voi myydä laillisesti varoittamatta siitä asiakkaita, jos pöperö myydään pakkaamatta esimerkiksi pikaruokapaikoissa. Jos ruoka on pakattua, pakkauksen ainoa varoitus voi olla pienellä painetun ainesluettelon maininta ”osittain hydrogenoitua kasvisrasvaa”.

Huh, lisää syitä välttää mitä tahansa ruokaa, joka on tehty tehtaassa!