”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tsunamihälytysjärjestelmät ja sassiin

Kolumni TEK-lehdessä 4.2.2005

Kun Aasian luonnonkatastrofin koko karmeus alkoi valjeta, en miettinyt Vanhasen ja Tuomiojan ilmeitä vaan sitä, miten on mahdollista, ettei ihmisiä varoitettu. Maanjäristystähän ei pystytä tarkasti ennakoimaan. Mutta se havaitaan nopeasti. Seisminen mittausverkosto laskee tuossa tuokiossa järistyksen voimakkuuden
ja sijainnin.

Tapaninpäivänä järistyksen jälkeen ehti kulua pari tuntia ennen kuin hyökyaalto saapui Thaimaan rannoille. Indonesian Acehiin hälytys ei luultavasti olisi saapunut ajoissa. Kuinka monta tuhatta ihmistä muilla rannikoilla olisi pelastunut´jos rantavaltioiden radio- ja televisiokanavat olisivat saaneet tiedon tsunamiuhkasta?

Eläimet osasivat paeta. Kymmenvuotias brittityttö Tilly Smith muisti maantiedon tunnit opit tsunameista. Hänen aloitteestaan yksi ranta ja hotelli evakuoitiin. Intialainen Abuldu Razzak oli katsonut television luontodokumentteja. Hän organisoi prätkäpojat varoittamaan lähikyliä ja pelasti 1500 ihmistä. Indonesian hallitus ei ottanut vastaan geologian professori Kerry Siehiä Kalifornian teknillisestä yliopistosta. Sieh oli todennut järistysuhkan kasvavan Indonesian lähistöllä ja ehdottanut että rantakyliin tiedotetaan miten sellaisen sattuessa kannattaa toimia. Indonesia totesi, ettei maalla ole rahaa mokomiin valistuskampanjoihin.

USA:n hallitukselle oli ehdotettu tsunamihavaintopoijujen asentamista Tyynen meren lisäksi myös Intian valtamerelle. Tarvittavaa puolta miljoonaa dollaria ei herunut. Saman verran USA käyttää aseisiin puolessa minuutissa.

Yhdysvaltojen NOAA eli National Oceanic and Atmospheric Administration varoitti tapaninpäivänä tsunamista USA:n Diego Garcian tukikohtaa eteläisellä Intian valtamerellä. Siellä selvittiinkin vähin vaurioin. Vaarassa oleville valtiolle lähetettiin sähköposti, mutta ei varmistettu että se saavuttaa jonkun, joka ymmärtää
asian.

Thaimaassa asiantuntijat saivat tiedon, mutta kuten tunnettua, päättivät olla antamatta hälytystä, ettei turismibisnes kärsi. Tämän viisauden ylittää vain George W. Bush, joka uskoo, että ilmastonmuutos tulee halvemmaksi kuin sitä aiheuttavien päästöjen hillitseminen.

Tietoa siis oli, mutta se ei kulkenut niille, jotka tieto olisi voinut pelastaa. Katastrofin jälkeen on tehty päätöksiä tsunamihälytys-järjestelmän luomiseksi myös Intian valtamerelle. Ei hetkeäkään liian aikaisin. Eri puolilla maailmaa on kehitteillä myös sääkatastrofi en varoitusjärjestelmiä. Suomikin tukee eräitä niistä
kehitysyhteistyövaroin.

Ilmastonmuutos lisää outojen säiden ja rajuilmojen todennäköisyyttä, mistä loppiaisen jälkeen Kauppatorille tulvinut merivesikin muistuttaa. Maanjäristyksiin tämä ei vaikuta, mutta planeettamme pinnasta kolme neljäsosaa on meren peitossa, joten merenalaiset järistykset eivät ole varsinaisesti harvinaisia.

Todennäköisimmät turvallisuuttamme vaarantavat uhkat johtuvat muista asioista kuin terroristeista ja sotavoimista. EU:n tulee nyt toimia, jotta maailmaan luodaan mahdollisimman kattava varoitusjärjestelmä niin tsunamien kuin sääkatastrofienkin ennakoimiseksi ja vahinkojen minimoimiseksi. Se on kiireellisempää kuin sotilaallisten valmiusjoukkojen luominen.