”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tshekin presidentille buuattiin ja taputettiin

Ennen istunnon äänestyksiä olin BBC:n haastateltavana, väittelin ”lamppudirektiivistä” saksalaisliberaali Chatzimarkakiksen kanssa. Tämä puhui vuolaasti siitä, millainen edistysaskel Edisonin keksimä hehkulamppu aikanaan oli, kun se korvasi palovaaralliset kynttilät ja kaasuvalon. Hän puhui aivan kuin oltaisiin kieltämässä sähkövalo. Sanoin, että nyt kielletään vain pahiten sähköä tuhlaavat lamppumallit. Olin ottanut mukaan mallikappaleita uusista halogeenilampuista, jotka ovat aivan samanmuotoisia kuin hehkulamput ja joita saa myös kynttilämallisina. Halogeenilamppuhan on itse asiassa hehkulamppu, modernimpi versio vain.

Täysistunto käsitteli kolme mietintöä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Yksi niistä oli Ari Vatasen Nato-mietintö, joka hyväksyttiin tosi niukasti, vain 10 äänen enemmistöllä. Mietinnön Nato-intoilu lieveni yksityiskohtaisessa käsittelyssä aika paljon, muun muassa siitä poistettiin kohta, jossa väitettiin huonoksi asiaksi sitä, että osa EU:n jäsenmaista on puolueettomia. Niinpä päätin loppuäänestyksessä äänestää tyhjää enkä vastaan. Saryuz-Wolskin mietinnössä EU:n ulkopolitiikasta vaadittiin muun muassa EU:n Tiibet-erityislähettilään nimeämistä.

EU:n nykyisen puheenjohtajamaan Tshekin presidentti Klaus puhui istunnolle. Arvasin, että siitä tulee jonkinmoinen show, koska Klaus on EU-kriitikko ja ilmastoskeptikko ja suunnilleen kaikesta eri mieltä kuin parlamentin enemmistö. En jäänyt kuuntelemaan, koska työhuoneessani odotti liuta rästihommia. Kun palasin takaisin saliin, havaitsin Klausin saavan sekä aplodeja että protesteja. Kun hän lopetti, salin oikealla takalaidalla nousi muutaman kymmenen EU-vastustajan joukko seisaalleen osoittamaan suosiotaan. Puhemies Pöttering kommentoi vastauspuheenvuorossaan epäsuorasti Klausin väitettä, että EU käyttäytyy melkein kuin Neuvostoliitto. Pöttering sanoi, että entisajan parlamentissa Klaus ei olisi saanut puhua ja että mielipiteenvapaus on meille tärkeä arvo. Pöttering sai todella raikuvat aplodit. Sen jälkeen yksi Klausille suosiotaan osoittaneista pyysi työjärjestyspuheenvuoroa ja moitti Klausille buuanneita ja välihuutoja esittäneitä. Sosialistiryhmän puheenjohtaja Schultz nousi vastaamaan, että kun Portugalin pääministeri Socrates aikoinaan esitteli istunnolle Lissabonin huippukokouksessa uutta versiota EU:n perussopimusten uudistamisesta, EU-vastustajat buuasivat niin, että Socrateen puheesta ei tullut mitään. No, minä henkilökohtaisesti en koe tarpeelliseksi buuata täysistunnossa suuntaan enkä toiseen, varsinkaan vieraileville valtionpäämiehille.

Tänään tuli hyvä ilmastouutinen, tai hyvä tekniikkauutinen. USA:n Pennsylvanian valtionyliopistossa on saatu lupaavia tuloksia koelaitteistolla, joka valmistaa hiilidioksidin ja vesihöyryn seoksesta metaania, tai vaihtoehtoisesti etaania. Kumpikin käy polttoaineiksi, ja dieselinkin tekeminen on mahdollista. Laitteiston pointti on titaanidioksidista valmistettu nanoputkisto, joka toimii reaktion katalyyttinä. Aikaisemmin tämäntapaisen reaktion aikaansaamiseen on tarvittu ultraviolettisäteilyä, uudessa koelaitteistossa riitti tavallinen auringonvalo. Jos keksintö saadaan toimimaan kaupallisessa mittakaavassa, se tarjoaa mahdollisuuden kierrättää hiilidioksidia.

Muita poimintoja uutisvirrasta: Sisiliassa epäillään että mafia on yrittänyt vaikuttaa tuulivoimapuiston tarjouskilpailuun. Voi voi, se nyt vielä puuttuu, että mafia iskee tuulivoimaan kyntensä!

Tuulivoimalle tuli hyviä uutisia EU:n komission ehdottamassa elvytyspaketissa, jossa on rahaa merituulipuistojen rakentamiseen. Euroopan tuulivoimayhdistys on tyytyväinen komission ehdotukseen, vaikka vihreät ovatkin arvostelleet liian pientä uusiutuvan energian kokonaisosuutta. Komissio esittää hiilidioksidin talteenotolle moninkertaisia summia verrattuna uusiutuvaan energiaan.