”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Toulouse vähentää valosaastetta

Parlamentilla ei tällä viikolla ole virallisia kokouksia, mutta jouduin tulemaan Brysseliin, koska vihreä ryhmä piti tiedotustilaisuuden, johon minut oli pyydetty mukaan. Aiheena oli se, mitä torstaina ja perjantaina kokoontuvan huippukokouksen pitäisi vihreiden mielestä päättää. Parlamentin lehdistötilaisuushuone oli aika täynnä väkeä, mikä oli tietysti meidän kannaltamme hienoa.

Guardianista luin, että Toulousen kaupunki Ranskassa aloittaa valosaasteen vähentämiskokeilun. Tietyn kellonajan jälkeen katuvalot toimivat vain puolella teholla, ellei kadulla ole jalankulkijoita. Kun tunnistin havaitsee kulkijan, valot kytkeytyvät täydelle teholle. Tällä odotetaan säästettävän melkein puolet katuvalaistuksen kuluttamasta sähköstä. Mutta sähkön säästö ei ole ainoa syy kokeiluun, Ranskassa yhä useampi ihminen vaatii öisen valosaasteen vähentämistä. Hyvä! Kunpa Suomessakin ruvettaisiin vähentämään valosaastetta. Haluaisin, että kaupungeissakin voisi nähdä revontulet ja Linnunradan, tai edes kirkkaimmat tähdet, edes puolenyön jälkeen.

Nettiuutinen kertoo, että USAssa valmistuneen selvityksen mukaan USAssa vuosina 2002-2008 fossiilisten polttoaineiden käytölle on annettu tukiaisia 72 mrd dollaria. Samana aikavälinä uusiutuva energia sai tukea 29 mrd dollaria. Tästä puolet annettiin maissietanolille. Se siitä väitteestä, että uusiutuvaa energiaa tuettaisiin verovaroista ylenpalttisesti. Kunhan edes lopetettaisiin fossiilien tukiaiset, niin uusiutuva energia etenisi entistäkin vauhdikkaammin.

Suomen lehdistä luin, että Kerimäen puukirkon maalaus on tullut maksamaan 850 000 €. Tämä lohduttaa remontoijaa. On meidän remppakin maksanut aika lailla, mutta kyllä sentään tuota halvemmalla olemme pärjänneet.