”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

There is no Planet B

Läksin aamulla kohti Kööpenhaminaa. Muuten voisin mennä vasta päivää paria myöhemmin, mutta halusin osallistua tämän päivän suureen ilmastomielenosoitukseen.

Ilmastokokous näkyy kaupungilla monin tavoin. Takseissa näkee tekstejä, jotka kertovat auton olevan CO2-neutraali, metrojunien kyljissä puhutaan “Hopenhagen”ista, Kongens Nytorvilla on ilmastoaiheinen näyttely, janiinedelleen. WWF on teettänyt päivitetyn version arktista ilmastonmuutosta koskevasta näyttelystäni, jonka teimme Euroopan parlamenttiin keväällä 2006.

Matkalla kohti parlamenttia tuli vastaan pienen talon kokoinen oranssi pallo, jonka kyljessä teksti kertoi, että tämän kokoinen on CO2-tonni.

Tulin vähän kello kahdentoista jälkeen Folketingin (eli Tanskan parlamentin) edustalle. Siellä ei näkynyt sitä Tanskan SF-puolueen kuorma-autoa, jonka luo vihreiden piti ryhmittyä (SF-puolueen listoilta valitut mepit Margaret Auken ja Emilie Turunen ovat vihreässä ryhmässä).

Tarjolla oli mielenosoituskylttejä. Pidin eniten siitä, jossa luki ”There is no Planet B”. Löysin sellaisen ja otin kantaakseni. Toinen kyltti, josta erityisesti pidin, sanoi “Nature does not negotiate”. Kävelin aukiota ristiin rastiin, mutta en löytänyt SF:n autoa. Euroopan nuorten vihreiden lippuja ja kyltejä näkyi, päätin mennä sinne päin. Siellä vastaani tuli ensimmäinen tuttu ja hän esitteli minulle Kyproksen vihreitä edustavan Theodoran.

Aukiota rajaavan kanavan toisella puolen olevan rakennuksen seinässä oli iso mainoslakana, jossa oli eräänlainen vastamielenosoitus. Lakanassa luki: Trying to cut CO2 now isn’t going to work. Loppuosa tekstistä mainosti “Kööpenhaminan konsensusta”. Joku tiesi, että lakanan takana on Björn Lomborg. Kööpenhaminan konsensus viitannee siis kokoukseen., jonka Lomborg järjesti joitakin vuosia sitten ja jossa joukko asiantuntijoita sai tehtäväkseen päättää, mikä olisi fiksuin tapa käyttää ylimääräinen miljardi tai jotain sellaista.

Itse tilaisuus alkoi kello 13. Olin luullut, että lähdemme silloin liikkeelle, mutta sen sijaan tulikin loputtomalta tuntuva litania puhujia. Ainoa, mikä puheista jäi mieleen, oli ilmoitus, että poliisin arvion mukaan meitä on 100 000. Tämä on kuulemma Tanskan historian suurin mielenosoitus.

Oli aika kylmä ja vaikka olin ajatellut, että päälleni pukemani vaatteet ovat ehdottomasti liikaa, alkoi tulla kylmä. Jossain vaiheessa Theodora luovutti ja lähti. Samoihin aikoihin minut löysi vihreä saksalaiskollega Rebecca Harms avustajansa Silken kanssa.

Liikkeelle lähdimme vasta noin 14.30. Yritimme Rebecan kanssa liikkua joukossa kohti kärkeä, kohti sitä seutua missä meidän pitäisi olla. Yhdessä vaiheessa jouduimme mustiin pukeutuneiden ihmisten ryhmän viereen. Osalla näistä oli myös mustat liinat kasvoilla. Ainoa selkeä ohje, jonka tilaisuuden järjestäjät olivat levittäneet, oli se että tilaisuus on ehdottoman väkivallaton ja kasvoja ei saa peittää. Totesimme, että tämän porukan vieressä emme halua olla.

Kun olimme kävelleet noin tunnin, huomasin että edessä joukko poliiseja juoksi kulkueen läpi ja hetken päästä ryhmä poliisiautoja lähti liikkeelle. Autot ajoivat mielestäni aika lujaa mielenosoituskulkueen läpi ja lähtivät siihen suuntaan, mistä olimme tulleet. Rebecca arveli, että “mustat” olivat aiheuttaneet jotain hämminkiä. Jonkin ajan kuluttua Silke sai tyttöystävältään Ulriikalta tekstiviestin, että uutiset kertovat joitakin ihmisiä pidätetyn, kun nämä olivat rikkoneet ikkunoita.

Marssi päättyi Bella Centerin luo, jossa ilmastokokous on käynnissä. Kävely kesti noin kaksi ja puoli tuntia. Täytyy myöntää, että kädet väsyivät aika lailla kantamaan kylttiä, ja aika kylmäkin oli, oli helpotus saada luovuttaa kyltti pois. Aika ajoin mietin, onko tämä oikeasti ihan isoäitien hommaa. Mutta olenpa nyt osallistunut varmaan elämäni suurimpaan mielenosoitukseen.

Myöhemmin kuulimme, että ne muutamat hölmöt, jotka poliisi pidätti, olivat rikkoneet pörssin ikkunoita. Poliisi oli pidättänyt virkaintoisesti peräti noin 400 ihmistä. Suurin osa näistä oli ilmeisesti viattomia sivullisia.

Tätä kirjoittaessani seuraan toisella korvalla BBC:n uutislähetystä. Ikävä kyllä, siinä mainitaan lähinnä tuo välikohtaus. Se, että 100 000 muuta osoitti rauhanomaisesti mieltään ilmastonsuojelun puolesta ja vaati laillisesti sitovaa, tarpeeksi tiukkaa ilmastosopimusta, jäi sivuseikaksi. On tosi ikävää, kun muutaman vastuuttoman ihmisen porukka voi tällä tavalla ainakin uutisoinnin näkökulmasta “varastaa” tapahtuman, jonka eteen sadat ihmiset ovat tehneet työtä ja johon kymmenettuhannet ovat matkustaneet eri puolilta maailmaa.

Kun seurasin BBC:tä reilun tunnin, poliisivälikohtaus mainittiin varmaan kuusi kertaa. Vain yhden kerran sanottiin, että mielenosoittajia oli yli 100 000 ja näytettiin kuvaa varsinaisesta mielenosoituksesta. Joku järjestäjien edustaja sanoi tässä uutisessa, että poliisi pidätti 400 ihmistä ihan eri paikassa ja eri aikaan kuin missä jotkut olivat heittäneet kiviä ikkunaan. Poliisi oli sitonut pidätetyt köyteen ja pakottanut istumaan kylmään maahan. Kun tiesin, miten kylmältä kävelykin oli tuntunut, kuva tästä näytti tosi pahalta.