”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Terveysaiheiset aikakauslehdet

Ympäristövaliokunta kuulusteli koko päivän ruotsalaisia ministereitä, ensin ympäristöministeriä, sitten muun muassa maatalousministeriä. Ruotsihan on nyt EU:n ministerineuvoston puheenjohtajamaa. Lisäksi kuulimme teollisuuskomissaari Verheugenia.

Ulkona on lämmintä, mutta kokoushuone on taas jäähdytetty jääkaapiksi. Jälleen kerran olen erehtynyt kesäpäivänä pukeutumaan kesävaatteisiin ja palelen valiokunnan kokouksessa.

Ruotsalaisten ministerien kuulemisissa ei tullut esiin mitään erityisen mieleenjäävää, mutta Verheugen onnistui taas ärsyttämään minua. Teollisuuskomissaari on useaan otteeseen vakuuttanut, ettei hän aja reseptilääkkeiden mainontaa. Lääketeollisuushan haluaisi päästä mainostamaan käsikauppalääkkeiden lisäksi myös reseptilääkkeitä, jotta potilaat painostaisivat lääkäreitä määräämään kalliita reseptilääkkeitä silloinkin kun lääkkeen teho ja tarkoituksenmukaisuus ovat kyseenalaisua. Nyt Verheugenin johdolla valmisteltu ehdotus kuitenkin sallisi ”tuoteinformaation” ”terveysaiheisissa julkaisuissa”. Ja terveysaiheiseksi julkaisuksi kävisi mikä tahansa lehti, jossa käsitellään terveysasioita muutaman sivun verran. Kemikaali- ja lääkeasioista vastaava vihreiden työntekijä Axel katsoi läpi kaikki saksalaiset laajalevikkiset aikakauslehdet, sikäläiset ”Avut, Seurat ja Seiskat”. Kaikissa niissä oli muutama sivu terveysaiheista. Toisin sanoen käytännöllisesti katsoen kaikki aikakauslehdet saisivat oikeuden tavoitella lääketeollisuuden rahakkaita mainoksia. Nekin lehdet, joissa ei nyt ole terveyssivuja, voisivat ne perustaa. Verheugen väitti ehdotuksensa perustuvan ”potilaiden etuun”. Hän näyttää toimivan komission sisällä milloin minkäkin (usein saksalaisen) teollisuudenalan lobbarina, milloin kemian teollisuuden, milloin autoteollisuuden, ja nyt lääketeollisuuden.

Kysyin Verheugenilta siitä, että vain 15 kemikaalia on listattu luvanvaraisten aineiden ”kandidaattilistalle” vaikka kemikaalilaki REACHin mukaan sinne kuuluisivat muun muassa kaikki syöpää aiheuttavat aineet, joita tunnetaan jo yli 800. Verheugen vastasi, että tämä on hänelle ”sydämenasia” ja listaa laajennetaan koko ajan, niin nopessti kuin vain kyetään. Se ei kyllä ole totta. Esimerkiksi EU:n kosmetiikkadirektiivissä päätettiin jo vuosia sitten, että CMR-aineet (syöpää ja geenimuutoksia aiheuttavat sekä lisääntymiskykyä vahingoittavat) kielletään kosmetiikasta. Kiellettyjen aineiden luetteloon direktiivin liitteeseen listattiin heti kaikki tunnetut CMR-aineet. REACHin kohdalla menettely on ollut täysin toinen ja juuri Verheugenin johtama teollisuuspääosasto komissiossa on estänyt päättämästä sellaista kandidaattilistaa, joka vastaa olemassaolevaa tietoa kemikaalien vaarallisuudesta.

Illalla olin Euroopan energiafoorumin illallisella, jonka puhujana oli energiakomissaari Piebalgs. Hän totesi, että tänään astuu voimaan ”hehkulamppukielto”. Brittikonservatiivi Giles Chichester, joka vetää energiafoorumia, kiitti Piebalgsia tästä päätöksestä, jonka ansiosta hän ”on ainakin saanut nimensä lehtiin”.