Terveellisessä jogurtissa 10 sokeripalaa? Ydinvoiman "kasvava" kannatus oikeasti murska-alhaalla
Tapasin lobbareita eräästä ylikansallisesta elintarvikefirmasta, joka valmistaa maitotuotteita useissa maissa. Heidän asiansa liittyi muutama vuosi sitten säädetyn ns. terveellisyysväittämäasetuksen toimeenpanoon.
Heidän viestinsä nosti minulta hiukset pystyyn.
Olen tähän asti uskonut, että me EU-päättäjät hyväksyimme tuon mainitun terveellisyysväittämäasetuksen aika fiksussa muodossa. Asetuksessa säädetään siitä, millä ehdoilla elintarviketta saa markkinoida terveellisenä. Yksi asetuksen keskeinen pointti on, että rasva-, suola- ja sokeripommeja ei saa markkinoida terveellisinä. Asetus sanoo, että jos tuotteen ”ravitsemusprofiili” on epäterveellinen, sitä ei saa markkinoida myönteisillä terveysvaikutuksilla. Eikä tällaista tuotetta saa markkinoida myöskään terveellisillä ainesosilla, esimerkiksi vitamiini-, kalkki- tai kuitupitoisuudella, ellei kerrota yhtä näkyvästi sitä epäterveellistä puolta. Ravitsemusprofiili tarkoittaa käytännössä juuri rasva-, suola- ja sokerirajoja.
Tähän asti olen kuvitellut hyväksymämme asetuksen tarkoittavan esimerkiksi, että tönkkösokeroituja jogurtteja, joita on tapana kutsua ”maustetuiksi” saa markkinoida vatsaystävällisellä maitohappobakteerilla vain, jos samassa näkymässä ja yhtä isolla kertoo myös että sokeriakin on rutkasti. Mutta sen sijaan saman jogurtin maustamatonta versiota saa vapaasti markkinoida vatsaystävällisenä (sikäli mikäli kyseinen maitohappobakteeri oikeasti on osoitettu vatsaystävälliseksi).
Nyt nämä lobbarit romauttivat tämän uskoni. He kertoivat, että EU:n komissiossa on valmistunut ehdotus ravitsemusprofiilivaatimusten rajoista. Heidän firmansa tukee ehdotusta ja toivoo että se hyväksytään. Kysyin, mikä on esimerkiksi jogurtin sokeriraja. He kertoivat sen olevan 15 grammaa sadassa grammassa.
Kauhistuin, ja sanoin suoraan, että minusta ehdotus on absurdi. 15 g sadassa grammassa tarkoittaa kahden desin purkissa 30 g. Se vastaa kymmentä sokeripalaa ja on vielä enemmän kuin Suomessa tavanomainen ”maustetun” jogurtin sokerimäärä, joka vastaa kahdeksaa sokeripalaa kahden desin purkissa. Tosin siitä noin kolme sokeripalaa on maidon luonnollista sokeria, ja lisättyä sokeria siis noin viiden palan verran. Minusta jo se on tosi paljon. Nyt terveellisenä pitäisi saada markkinoida jogurtteja, joissa lisättyä sokeria on vielä enemmän eli 7 palan verran kahden desin purkissa.
Lobbarit näyttivät hämmästyneiltä siitä, että ymmärrän mitä 15 g sadassa grammassa tarkoittaa oikeasti.
Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, miten suuri firmalobbauksen vaikutusvalta EU:n komissioon saattaa olla.
Terveellisyysväittämäasetus on säädetty siksi, että elintarviketeollisuus on markkinoinnissaan ratsastanut aika villisti terveellisyysväitteillä ja –mielikuvilla, ja markkinoinut terveellisinä myös kaloripommeja. Teollisuus on markkinoinut esimerkiksi maitosuklaata hyvänä kasvavien lasten luuston kalkin lähteenä, ja aamiaismuroja joista on puolet sokeria, kalkki- ja kuitupitoisina tai rasvattomina. Tönkkösokeroituja ja sen vuoksi hyvin kaloripitoisia jogurtteja on markkinoitu rasvattomina tai vähärasvaisina. Aika harva kuluttaja huomaa, että saman sarjan ”maustamattomassa” mutta ”rasvaisessa” versiossa on vähemmän kaloreita. Tämä harhaanjohtava markkinointi on osaltaan edesauttanut kaikkia Euroopan maita vaivaavan ylipainoepidemian pahenemista.
Nyt siis EU-asetus sanoo, että tuotetta ei saa markkinoida terveellisyysvaikutuksella, jos sokeria on liikaa. Mutta sen sijaan, etä meijeriteollisuus kehittäisi tuotteita, joissa sokerin määrä on rajoitettu kohtuulliseksi, se lobbaa poliittista päätöstä, jolla tönkkösokeroidut tuotteet julistettaisiin terveellisiksi. Tämä ei ole yhtään rehellisempää kuin se, että turve julistettaisiin poliittisella päätöksellä uusiutuvaksi.
Lobbarit sanoivat, ettei hyödytä myydä kuluttajille tuotteita, joita he eivät osta, kuluttajathan vaativat sokeroituja jogurtteja. Minä kysyin, kukahan ihmiset on tönkkösokeroituihin tuotteisiin totuttanut.
En halua kieltää ketään myymästä enkä ostamasta tönkkösokeroituja tuotteita, tai rasva- tai suolapommeja. Mutta mielestäni on karkeaa harhaanjohtamista myydä terveellisenä jogurttia, jossa on lisättyä sokeria 7 palan verran per purkki.
Tämä päätös käsitellään niin sanotussa komitologiassa, joka tarkoittaa, että komission päätös tulee voimaan, ellei EU:n jäsenmaiden määräenemmistö tai Europarlamentin yksinkertainen enemmistö sitä kumoa. On sangen harvinaista, että Europarlamentti kumoaa komitologiapäätöksiä, joten en suhtaudu siihen mahdollisuuteen kovinkaan toiveikkaasti.
Jos tuo päätösluonnos tulee voimaan, se tulee olemaan ikävä esimerkki siitä, miten suuri firmalobbauksen valta EU:ssa voi olla.
Alkuviikon uutisiin kuuluu myös Ylen teettämä kysely, jonka mukaan 48 % suomalaisista vastustaa lisäydinvoiman rakentamista ja 37 % kannattaa. Uutisoinnin pääpaino on ollut siinä, että ydinvoiman kannatus on hieman noussut. Mielenkiintoinen tapa uutisoida. Totuudenmukaisempi uutinen olisi ollut, että viime vuonna romahtanut lisäydinvoiman kannatus on pysynyt alhaisella tasollaan. Useiden vuosien ajanhan lisäydinvoiman kannattajien määrä oli hieman suurempi kuin vastustajien. Viime vuonna ydinvoiman kannatus romahti äkillisesti, ja vastustajien määrä näyttää edelleen olevan reippaasti isompi kuin kannattajien. Voipa olla, että Olkiluodon jatkuvat ja tosi rankat kompuroinnit ovat syöneet ydinvoiman kannatusta, eivätkä uudet uutiset Olkiluodosta juuri tilannetta muuta.