”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

"Terminen kasvukausi" on jo alkanut

Aamulla saaresta lähtiessämme tuli rakeita. Ei siis käynyt niin kuin monesti, että sää kaunistuu juuri lähtiessä. Brysselissä oli tosi kaunista ja lämmintä.

Matkalla Brysseliin luin lehtijuttuja viikonlopun tapahtumista Tallinnassa ja hämmästyin muun muassa sitä tietoa, että Viron venäläisillä ei ole omaa mediaa, joten he seuraavat Venäjän tiedotusvälineitä.

Putin sallii mielenoituksen Moskovassa Viron suurlähetystön edustalla, ja jopa diplomaattisen koskemattomuuden loukkaukset. Aika paksua, ei ole kuin muutama viikko siitä, kun Venäjän viranomaiset viimeksi tukahduttivat kovin ottein mielenosoituksen vallanpitäjiä vastaan. Kuka uskoo, että Putinilla ja hänen läihipiirillään ei olisi mitään tekemistä Nashi-ryhmän toimien kanssa?

Ilmatieteen laitoksen mukaan ”terminen kasvukausi”, jolloin vuorokauden keskilämpötila ylittää 5 astetta, on alkanut Suomessa ennätyksellisen varhain. No, sen näkee esimerkiksi koivujen hiirenkorvista.

Ranskan Korsikalla on havaittu malariatapaus, jossa sairastunut on saanut tartunnan paikan päällä. Sairastunut mies ei koskaan ole käynyt ulkomailla, eikä 10 vuoteen lähellä lentokenttää, jolla voisi olla muualta ”salamatkustajina” tulleita malariahyttysiä. Tämä viittaa siis siihen, että malaria on levinnyt Korsikalle. Tällaistahan ilmastonmuutoksen on ennustettu tuovan tullessaan.

Luin mielenkiintoisia artikkeleita keskitetystä aurinkoenergiasta. Alan edustajien mukaan tällä tekniikalla kyettäisiin tuottamaan todella suuria määriä sähköä. Aurinkoenergiaahan tulee maapallolle tunnissa suunnilleen sama määrä, jonka ihmiskunta kuluttaa kaupallista energiaa vuodessa. Viime viikon tiistaina Hesarissakin oli iso juttu aiheesta, myös sen mukaan keskitetty aurinkoenergia on yksi lupaavimmista tekniikoista, siis se että peilien avulla ”tiivistetään” aurinkoenergiaa. Näin voidaan tehdä sähköä paitsi perinteisellä höyryturbiinitekniikalla, myös aurinkosähköpaneeleilla.

Greenpeace on julkaissut raportin, jonka mukaan maailmassa viime vuosina valmistuneet ydinvoimalat ovat keskimäärin 4 vuotta aikataulusta jäljessä ja kustannukset ovat nousseet kolminkertaisiksi alkuperäiseen budjettiin verrattuna. Raportin tekoa on johtanut Greenwichn Universityn energiapolitiikan professori Steve Thomas.

Reuters kertoo, että Pohjoisen Jäämeren sulaminen on noin 30 vuotta ennusteita edellä. Toisin sanoen pohjoisnapa voi lainehtia sulana jo vuonna 2020 eikä vasta 2050, kuten tähän mennessä on ennustettu. Tämä kiihdyttäisi maapallon lämpenemistä entisestään, jää ja lumi sensijaan heijastavat noin 85-90 % auringon säteilystä takaisin avaruuteen, sula merivesi vain noin 10 %.

Worldwatch kertoo, että aurinkovoimalla kulkeva katamaraani ylittää parhaillaan Atlanttia, sen on määrä tulla New Yorkiin ensi keskiviikkona. Hauskaa!