”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Teollisuuslobbarit voittivat EU-parlamentin ilmastoäänestyksen

Ensimmäistä kertaa vuosikausiin EU-parlamentti poikkesi linjastaan olla EU:n päätöksentekoelimistä edistyksellisin ja tiennäyttäjä ilmastonsuojelussa. Parlamentin hyvin niukka enemmistö linjasi ilmastopolitiikan suuntaa pikemminkin taaksepäin kuin eteenpäin.

Loppuäänestyksessä koko raportti kuitenkin kaatui. Eli parlamentin virallisena päätöksenä on edelleen voimassa viime syksyllä otettu kanta tukea EU:n ilmastotavoitteen tiukentamista vanhasta 20 %:n päästövähennyksestä 30 %:n vähennykseen vuoteen 2020 mennessä.

Tänään niukka enemmistö 330-322 äänesti sitä vastaan, että EU tiukentaa päästötavoitetta nyt. Yhdessä kohtaa tämä enemmistä oli 330-332 ja toisessa 326-317.

Tämänpäiväistä äänestystä oli edeltänyt energiaintensiivisen teollisuuden hyvin ärhäkkä lobbauskampanja. Teollisuuslobbarit olivat käyneet nuppi nupilta läpi meppejä, esimerkiksi saksalaisia liberaaleja ja puolalaisia demareita. Puolalaiset demarit äänestivät ryhmänsä linjan vastaisesti EU:n ilmastotavoitteen tiukentamista vastaan, samoin iso osa saksalaisista liberaaleista.

Britanniassa on ollut etukäteen kohua siksi, että konservatiivinen pääministeri David Cameron tukee kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, mutta hänen puolueensa mepit ovat ilmoittaneet ajavansa EU-parlamentissa vastakkaista linjaa.

Maailmanpankin entinen pääekonomisti Nicholas Stern kirjoitti tänään Financial Timesissa että perustelut siirtymiselle -30 %:n päästötavoitteeseen ovat hyvin vahvat. Ensinnäkin ilmaston vuoksi. Jotta EU pystyisi vuosisadan puoliväliin mennessä leikkaamaan päästöjään siten kuin teollisuusmaiden tulee, eli 80 – 95 %, niin seuraavien vuosikymmenien urakasta tulee aivan liian kallis, jos lepsuilemme tämän vuosikymmenen.

Toiseksi EU:n päästöt viime vuosina ovat olleet alemmalla tasolla kuin oletettiin vuonna 2008 kun -20 %:n päästötavoite sovittiin. Tämän johdosta tiukemman tavoitteen eli 30 %:n vähennyksen saavuttaminen tulee halvemmaksi kuin vielä muutama vuosi sitten arvioitiin.

Stern muistuttaa, että päästövähennyksissä on kyse paitsi kustannuksista, myös investoinneista. Tähänastisten teknologiamuutosten kokemus osoittaa, että ensimmäisinä toimineet ovat korjanneet parhaan potin myös bisneksen puolella.

Stern varoittaa, että jos Eurooppa ei tiukenna tavoitetasoaan, olemme vaarassa jäädä jälkeen Kiinasta ja Etelä-Koreasta, jotka investoivat uuteen energiatekniikkaan erittäin kunnianhimoisesti.

Mainittakoon, että noin kaksi viikkoa sitten julkistettiin Ernst & Youngin raportti, joka ennusti että aurinkosähköpaneelien hinta on tippumassa dollariin per watti vuoteen 2013 mennessä. Tämä tarkoittaa, että tämän vuosikymmenen aikana aurinkosähkö tulisi markkinoilla edulliseksi vaihtoehdoksi ilman tukia. Sokea Reettakin ymmärtää, että tässä vaiheessa investoinnit ympäri maailman suuntautuvat aurinkosähköön tosi isosti. Euroopan oma etu on olla hyvä osaaja tässä vaiheessa.

Ilmastonmuutoksesta tippuu jatkuvasti tieteellisiä raportteja. Yksi niistä, toukokuun alussa (3.5.11) julkaistu, kertoo että todennäköisin merenpinnan nousu tällä vuosisadalla on 1,6 metriä. Tämä on Oslossa toimivan Arctic Monitoring and Assessment Program’in  tulos. Se perustuu uusimpiin tietoihin mannerjäätiköiden sulamisvauhdista.

On selvää, että tällainen merenpinnan nousu aiheuttaisi erittäin dramaattisia vaikutuksia kaikissa rannikkovaltioissa, koska asukastiheydet ovat suurimpia juuri rannikoilla, esimerkiksi valtaenemmistö maailman miljoonakaupungeista on merenrannoilla.