”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Täysistunto: Ympäristövastuun pitää koskea myös asevoimia

Täysistunto äänesti EU:n meristrategiasta. Raportissa todetaan, että ympäristönsuojelu pitää integroida meren hyödyntämistä koskeviin suunnitelmiin, koska puhdas meri ja terveet meriekosysteemit ovat kaiken merten hyödyntämisen perusta. Raportti muun muassa vaatii EU:n Itämeri-strategian laatimista ja maatalouden ravinnepäästöjen vähentämistä Itämereen. Raportti vaatii ulottamaan ympäristövaikutusten arvioinnin ja ympäristövastuun myös asevoimiin, muun muassa siten, että voimakkaiden vedenalaisten kaikuluotainten käyttöä rajoitetaan ja säädellään.

Kaikuluotainasia oli jo ennestään erityisen lähellä sydäntäni, mutta käytyäni Vienanmerellä ja nähtyäni maitovalaita olen asiasta erityisen innostunut. Voimakkaat sotilaskaikuluotaimethan tappavat valaita, koska ne tuhoavat valaiden kuulon, jonka avulla valaat suunnistavat, samaan tapaan kuin lepakotkin.

Tuttuun tapaan konservatiiviryhmä äänesti monta hyvää ympäristökohtaa vastaan, mukaan lukien edellä mainittu sotilaskaikuluontainen käytön sääntely sekä ylipäänsä ympäristövaikutusten arvioinnin ja ympäristövastuun ulottaminen myös asevoimiin. EPP-ryhmä vastusti muun muassa sitä, että komissiolta vaaditaan toimintasuunnitelmaa merten saastumisen vähentämiseksi. Siitä olin vähän yllättynyt, että demariryhmä halusi pois maininnan maatalouden päästöjen vaikutuksesta meriin, ikävä kyllä demarien esitys meni läpi. Vaatimus Itämerta rehevöittävien maatalouden ravinnepäästöjen vähentämisestä kuitenkin jäi raporttiin.

Liikenteestä istunto hyväksyi hyvin rautatiemyönteisen mietinnön ja heti sen perään mietinnön, joka silittää maantieliikennettä. Ei tämä parlamentti aina loista johdonmukaisuudellaan. EU:n jäsenvaltioiden USA:n kanssa tekemästä sopimuksesta luovuttaa lentokoneiden matkustajatietoja USA:lle hyväksyttiin hyvin kriittinen päätöslauselma. Istunto otti kantaa myös Pakistanin tilanteeseen.

Guardian kertoo, että Englannissa Greenham Commonin tukikohdassa vuosina 1983-1991 olleet ydinaseet aiheuttivat merkittävän riskin siviiliväestölle. Tukikohdassa oli 96 ydinkärkiohjusta. Tuoreen raportin mukaan siiloissa oli kussakin 8 ydinohjusta. Jos yhdessäkin siilossa olisi syttynyt tulipalo, joka olisi sytyttänyt myös siellä olevien ohjusten polttoaineen, sen aiheuttama radioaktiivinen savu olisi saastuttanut Etelä-Englannin. Vaaravyöhykkeellä asui noin 10 miljoonaa ihmistä. Greenham Commonin tukikohdan vieressä oli naisten rauhanleiri tosi monta vuotta, eipä näköjään yhtään turhaan. Se oli ilmeisesti kaikkein pisimpään tietyssä paikassa sinnitellyt protestileiri. Siitä kerrottiin 1980-luvulla aika paljon Akkaväessä ja muissa kriittisissä julkaisuissa. Aikoinaan tapasin itsekin Greenham Commonin leiriläisiä erinäisissä rauhanliikkeen tilaisuuksissa.

Guardian kertoo myös, että Iranissa on tällä viikolla pantu toimeen kivitystuomioita. Myös alkuviikosta tullut viesti yhden pariskunnan pelastumisesta kivitykseltä oli ennenaikainen, ainakin pariskunnan mies Jafar Kiani on kivitetty 130 kilometrin päässä Teheranista sijaitsevassa kylässä. Korkeimman oikeuden päällikkö, ajatollah Mahmud Hashemi Shahroudi oli kansainvälisen vetoomuskampanjan takia määrännyt, tuomion täytäntöönpanon peruutettavaksi. Se, että mies kuitenkin kivitettiin, oli isku Shahroudin arvovallalle. Iranin oikeusministeriön edustaja Alireza Jamshidi sanoi, että maan korkein johto halusi lähettää lännelle viestin, ettei maassa nöyristellä ihmisoikeusjärjestöjen edessä, vaan noudatetaan omia lakeja ja uskonnollista vakaumusta. Yäk! Tosi oksettavaa tappaa ihmisiä “aviorikoksen” perusteella ja vielä oksettavampaa on tappaa kivittämällä. Tuntuu olevan niin, että mitä pöyristyttävämpi diktatuuri, sitä kiivaampi vimma sillä tuntuu olevan määräillä ihmisten sukupuolielämää.