”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Täysistunnossa annettiin tukea Virolle

Kun pyöräilin aamulla hotellilta parlamentille, St Paulin kirkon ovisyvennyksessä ei näkynyt tuttua sitä koditonta miestä nukkumassa. Satoi vähän.

Guardianissa on iso juttu, jossa nimetön korkea amerikkalainen sotilasviranomainen sanoo Iranin yrittävän painostaa USA:n ja Britannian ulos Irakista. Hänen mukaansa Iran on enenevässä määrin Irakissa sekä USA:n ja Britannian armeijaan että Irakin hallituksen joukkoihin kohdistuvien hyökkäysten takana.

Guardian kertoo myös, että Kiinassa syövät ovat yleistyneet nopeasti ja niistä on tullut suurin kuolinsyy. Tämän uskotaan johtuvan saastuneesta ilmasta ja vedestä sekä runsaasta hyönteismyrkkyjen ja ruoan lisäaineiden käytöstä. Viime vuosina lehdissä on ollut raportteja ”syöpäkylistä”, jotka ovat lähellä tehtaita tai saastuneiden jokien varrella. Monet tehtaat laskevat käsittelemättömät jätevetensä suoraan jokiin, yhdestäkin joesta on löydetty 93 erilaista karsinogeeniä. Ilmastosta lehti kertoo, että leivoset voivat olla häviämässä Britanniasta ilmastonmuutoksen vuoksi.

Meppien Itämeriryhmä kokoontui kuten tavallista tiistaiaamupäivänä. Tässäkin kokouksessa tuli, jälleen kerran, tunne, että koko EU on nyt samantapaisessa tilanteessa kuin Suomi on ollut koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan. Meillä on iso naapuri, Venäjä, jonka käytös ei aina ole ihan sisäsiistiä. Silti pitää yrittää löytää käytännöllinen tapa tehdä yhteistyötä, koska maantiedettä emme voi muuttaa.

Kesken Itämeriryhmän kokouksen sain tekstiviestiuutisen, jonka mukaan Britannian syyttäjäviranomaiset ilmoittavat vaativansa liikemies Andrei Lugovoin luovuttamista Venäjältä, koska häntä epäillään entisen vakoojan Aleksandr Litvinenkon murhasta. Kerroin uutisen kokouksessa. Muuan brittimeppi totesi, että hänen käsityksensä mukaan Putinin on ylipäänsä vaikea käsittää, mitä tarkoittaa itsenäinen syyttäjälaitos. Britanniassahan syyttäjäviranomaiset ovat tutkineet jopa Tony Blairin toimia.

No, asia ei kuitenkaan varmaan lämmitä Britannian ja Venäjän suhteita.

Meppien kirjalliseen kannanottoon ”vihreän vetytalouden kehittämisestä” on tullut yli 400 allekirjoitusta. Näin ollen siitä tulee parlamentin virallinen kanta, mukavaa!

Illansuussa tapasimme Barroson Itämeristrategiasta. Kävimme hyvin mielenkiintoisen keskustelun Itämerestä ja myös EU:n ja Venäjän suhteista ja Samarassa olleesta huippukokouksesta.

Oli toinenkin korkean tason tapaaminen, ympäristövaliokunnan koordinaattorit tapasivat parlamentin puhemies Pötteringin. Keskustelun aihe oli ehdotuksemme, että europarlamerntti analysoi hiilidioksidijalanjälkensä ja sitoutuu vähentämään sitä (eli siis vähentämään energiankulutuksensa ja liikkumisensa hiilidioksidipäästöjä) vuoteen 2020 mennessä vähintään sen saman 30 %, jonka verran koko EU:n pitäisi vähentää päästöjään. Pöttering sanoi jo määränneensä käynistämään selvityksen asiasta.

Illalla täysistunto keskusteli Viron tilanteesta ja Venäjän käyttäytymisestä. Käytin keskustelussa vihreän ryhmän puheenvuoron. Ulkoasiainkomissaari Benita Ferrero-Waldner totesi muun muassa, että Venäjän viranomaiset estivät viimeviikkoisen EU-Venäjä huippukokouksen alla Garri Kasparovia matkustamasta Samaraan, eli siis kokouspaikkakunnalle. Virolainen konservatiivimeppi Tunne Kelam totesi, että kahdsesta 30-luvun totalitaaliresta valtiosta Saksa on sodan jälkeen käynyt läpi itsestutkistelun ja sitoutunut siihen, ettei uhkaa naapureitaan. Tämä on suuresti edesauttanut Euroopan myönteistä kehitystä. Moni puhuja kehui EU:n suoraselkäistä esiintymistä Samaran huippukokouksessa.

Brittikonservatiivi Chris Beazley totesi, että sama Nashi-järjestä, joka piiritti Viron lähetystöä Moskovassa, on häirinnyt myös Britannian suurlähettilästä. Putin ei ole tehnyt pesäeroa tuon järjestön kanssa.

Useampikin virolaismeppi totesi, että yömellakan aikana kuollut nuori mies ei kuollut yhteenotossa poliisin kanssa, vaan ihan tavallisessa kapakkatappalussa. Toisin kuin Venäjän tiedotusvälineet ovat väittäneet, ambulanssi tuli paikalle 5 minuutissa.

Oma puheenvuoroni löytyy toisaalta nettisivuiltani, ja myös europarlamentin sivuilta.