”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tavarantarkastaja käy meillä

Ulkoministeri otti kantaa Sofi Oksasen tapaukseen ja sen jälkeen Pietarin konsulaatti suostui ottamaan Sofi Oksasen vastaan. Tästä pisteitä Alexille!

Arkkitehtimme, joka on samalla remonttityömaan vastaava mestari, oli kutsunut virallisen tavarantarkastaja toteamaan porraskuilun vinouden. Olen muutaman kerran kuullut käsitteen tavarantarkastaja, mutta en ole koskaan ennen joutunut itse tekemisiin tämän instituution kanssa.

Tavarantarkastaja selitti ensin, että hän on paikalla vain epävirallisesti. Jos olisi kyse virallisesta katselmuksesta, hänen velvollisuutensa olisi lähettää siitä Keskuskauppakamarille pöytäkirja. Jos jokin osapuoli haluaa, virallinen tavarantarkastustilaisuus voidaan kutsua paikalle toisena hetkenä. Tämä epävirallinen tilaisuus voidaan myös minä hetkenä hyvänsä muuttaa viralliseksi katselmukseksi.

Tarkastajalla oli mukanaan muurausalan asiantuntija. Yhdessä he totesivat saman, minkä remonttimiehemmekin, porraskuilun seinät on muurattu vinoon ja kuilu on yläpäästään 5 cm liian ahdas.

Myös entinen urakoitsija, herra Uu oli paikalla. Tiedän entuudestaan, että hän on selittäjämestari. Saimme taas näytteen hänen taituruudestaan. Oli vaikeat olosuhteet, piirustukset muuttuivat koko ajan, ja niinedelleen.

Tavarantarkastaja puhui hyvin lempeän lauhkeaan sävyyn. Aikansa selityksiä kuunneltuaan hän sanoi, että virhe on yksiselitteinen eikä se puhumalla muuksi muutu.

Urakoitsija Uu suostui, että seinää puretaan ”sen verran kuin tarvitsee”. Mukana ollut muurausasiantuntija totesi, että kumpikin seinä lähtee vinoon alimmasta harkosta alkaen.

Aika pitkä aika meni sanailuun, mutta lopulta sovimme, että seinät puretaan ja rakennetaan uudestaan urakoitsija Uun laskuun. Hän pyytää tarjoukset nykyisiltä työmiehiltä ja haluamiltaan muilta tahoilta ja ilmoittaa tänään, kuka työn tekee. Kahden viikon kuluttua uusien seinien tulee olla valmiit. Porraskuilun kaupunginpuoleinen seinä on muurattu tarpeettoman paksuista harkoista, sen saa tehdä ohuemmistakin.

Kun tavarantarkastaja ja herra Uu olivat lähteneet, nykyiset työmiehet huomauttivat, että myös porraskuilun keskikohta 5 cm sivussa oikeasta paikastaan.

Pohdimme riittäisikö jos vain paksuntaisi sitä seinää, joka on 5 cm liian kaukana porraskuilun keskikohdasta. Minä sanoin, etten suostu. Juuri se seinä on muurattu tarpeettoman paksuista harkoista. Jos sitä vielä paksunnettaisiin, kellariin tulisi yli 30 cm:n paksuinen seinä vaikka 15 cm:n paksuus riittää. Ensin urakoitsija F hankki (toiseen paikkaan tarkoitettuja) paksuja harkkoja liikaa, sitten turhan paksua seinää vielä paksunnettaisiin lisää, eli joka käänteessä hukkaantuisi tilaa.

Illalla ystävämme Maire tuli meille illalliselle. Yhtäkkiä Mairen koira alkoi haukkua. Jukka lähti kuulostelemaan syytä. Hän kuuli alakerrasta urakoitsija Uun äänen. Herra Uu oli siis hakenut vara-avaimen ja mennyt kellariin meille ilmoittautumatta.

Hetken päästä herra Uu soitti ja alkoi vängätä, ettei seinistä tarvitse purkaa kuin toinen, se toinen seinähän tehtiin aikoinaan maanpaineseinäksi. Niin tehtiin, sanoin minä, ja toki maanpaineseinäkin pitää tehdä piirustusten mukaiseen paikkaan. Herra Uu väitti, ettei silloin kellään ollut tarkkaa käsitystä mihin seinän pitäisi tulla. Sanoin, että porraskuilun keskikohtamerkki oli paikallaan jo tammikuussa, kun muutimme taloon, ja sen takia lattiassa on ollut aukko, josta on kuukausien ajan tulvinut pölyä asuntoomme. Merkki oli paikallaan kuukausia ennen kuin edes kellarin lattioita oli valettu. Herra Uu vaati saada nähdä silloisia piirustuksia. Kerroin Jukan tarkistaneen piirustukset, porraskuilun paikkaan ei ole matkan varrella tullut muutoksia viime vuoden syyskuun jälkeen. Herra Uu vaati saada nähdä ne piirustukset, jotka silloin olivat työmaalla, niihin tehtiin työmaalla kynällä merkintöjä. Sanoin, että jos joudumme riitelemään oikeudessa, niin sitten riidellään muistakin seinistä ja lattioista, jotka on