”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tarvitaanko tomaattia mustikan korvikkeeksi?

Tekniikka ja talous-lehdessä oli juttu ihmeellisistä geenimuunnelluista kasveista. Yksi niistä oli violetti tomaatti, joka sisältää samaa väriainetta kuin mustikat ja mustaherukat. Tutkija perustelee tämän terveyspommiksi mainostamansa GM-kasvin tarpeellisuutta: ”Kyllä samat hyödyt saa syömällä luonnonmarjoja. Mutta kuka oikeasti syö kourallisen mustikoita päivässä?” Jukkaa ja minua nauratti. Jukka sanoi: ”Minä tunnen ainakin kaksi.”

Minä ihmettelen, onko tosiaan fiksumpaa kehittää tomaatteja jotka käyvät mustikan ja mustaherukan korvikkeiksi kuin kehittää mustikan keruu- ja jakeluketjua ja lisätä mustaherukan viljelyä.

Tänään Hesarissa professori Matti Viren moitti sitä, että yliopistojen asiantuntijoita ei Suomessa kutsuta mukaan valmistelemaan verouudistuksia, vaan neuvottelut käydään etujärjestöjen lobbarien kanssa. Mielestäni tämä on asiallinen moite, olen itse monesti harmitellut samaa asiaa. Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä vastaa, että valmisteluryhmä on kuullut useita akateemisen tutkimuksen edustajia. Tosiasiassa se, että saa kutsun työryhmän kuultavaksi antamaan lausuntoa on ihan eri asia kuin kutsua itse työryhmään. Joitakin vuosia sitten eräs ympäristötalouden professori otti kanssani puheeksi sen, että esimerkiksi Ruotsin ympäristöveromallit on valmisteltu yhdessä yliopistojen asiantuntijoiden kanssa. Suomessa näin ei tehdä. Silloin kun itse olin hallituspuolueen kansanedustaja ja ministeri, monesti tuntui siltä, että joillakin keskeisillä verolakeja valmistelevilla virkamiehillä oli kovin läheiset yhteydet Eteläranta kymppiin (eli nykyiseen Elinkeinoelämän keskusliittoon).