”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Tappajarobotit

YK:ssa pohditaan parhaillaan, miten tulisi suhtautua tappajarobotteihin. Ne ovat aseita, jotka voidaan etukäteen ohjelmoida tappamaan tai tuhoamaan ja pystyvät hoitamaan homman itsenäisesti sen jälkeen kun ne on lähetetty liikkeelle.
Täysin itsenäiseen toimintaan kykeneviä tappajarobotteja ei tiettävästi vielä ole, mutta se lienee vain ajan kysymys. Seuraukset voivat yllättää.
Lennokkeja, jotka tappavat kauko-ohjatusti, on ollut jo joitakin vuosia. Kun luin ensimmäisiä uutisia USA:n lennokeilla tappamista terroristeista – tai sellaisiksi epäillyistä – mietin, miten pitkälle seurauksia on mietitty. Aseteknologioilla kun on taipumus levitä alkuperäisen haltijajoukkonsa ulkopuolelle.
Amerikkalaiset huokasivat aikoinaan helpotuksesta, kun Japani elokuussa 1945 antautui Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotettujen atomipommien jälkeen. Uusi pommi ei kuitenkaan jäänyt USA:n yksityisomaisuudeksi. Pian ydinase oli myös Neuvostoliitolla ja alkoi suunnattoman kallis ja riskialtis kilpavarustelu. Kylmän sodan pahimmassa vaiheessa USA ja Neuvostoliitto olisivat kyenneet ydinpommeillaan tuhoamaan vastapuolen yli kymmeneen kertaan.
Sittemmin ydinase on levinnyt yhä laajemmalle, muun muassa Pakistaniin ja Pohjois-Koreaan. Ero siinä, miten Irakin Saddam Husseinia ja Pohjois-Korean Kim-suvun diktaattoreja on kohdeltu, opettaa muillekin hirmuvaltiaille, että ydinase kannattaa hankkia. Pakistan on epävarmoissa kantimissa. Voiko kukaan taata, etteivät ääri-islamistit joskus saa Pakistanin ydinasetta hallintaansa?
Nyt kauko-ohjattavilla lennokeilla toimeenpantavia kuolemantuomioita pystyy jakelemaan lähinnä Yhdysvaltojen armeija. Mutta kuinka kauan?
Autojen, jotka pystyvät ajamaan ilman ihmisohjaajaa, testataan jo, ja väitetään niiden ajavan määränpäähänsä turvallisemmin kuin perinteisten autojen.
On hyvä miettiä etukäteen mitä seuraa, kun on olemassa ohjelmoitavia, itsenäiseen toimintaan kykeneviä tappajarobotteja. Moniakaan ei ehkä huolestuta ajatus, että USA/ NATO käyttävät sellaisia islamistiterroristeja vastaan. Mutta entä jos niitä käyttää Vladimir Putin Ukrainassa tai Tsetseniassa? Entä jos niitä saavat käsiinsä terroristit, huumeliigat ja muunlaiset rikollisryhmät? Millainen hullunmylly siitä seuraa?
Teknologian seurausvaikutuksia on vaikea ennakoida, mutta parempi ainakin yrittää miettiä etukäteen eikä vasta jälkikäteen.
Julkaistu Aamulehdessä 13.12.14