Tämä ei ole korruptiota
Voiman kolumni 30.4.2007
Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa. Vaalirahoitus on kyllä harvinaisen epäavointa. Mutta väliäkö sillä?
Uuden hallituksen ohjelmasta neuvoteltaessa Kokoomuksen avustajina ja neuvottelijoina oli suurfirmojen palkollisia ja elinkeinoelämän järjestöjen lobbareita, monet heistä aiempia kokoomusministerien avustajia.
Toimeliaan nuorkokoomuslaisen urakierto tuntuu kulkevan kokoomusministerin neuvonantajuuden kautta suurfirmaan tai elinkeinoalan lobbausjärjestöön, ja sieltä taas hallitusneuvotteluihin.
Hallitusneuvottelujen energiaryhmässä Kokoomusta edusti ydinvoimayhtiö TVO:n vanhempi asiantuntija Martti Kätkä.
Kokoomuksen energialinja seurasi tarkasti ydinvoima-alan nuotteja. Jotta kuudes, seitsemäs jne. ydinvoimala näyttäisi ainoalta vaihtoehdolta, pitää vastustaa kaikkea, mikä antaa potkua uusiutuvalle energialle.
Vesivoimaa ja paperitehtaissa energiaksi palavaa puuta lukuun ottamatta Suomi on uusiutuvan energian edistäjänä EU:n häntäpäässä. Saksassa on tuulivoimaa meihin verrattuna yli 200 -kertaisesti, Ruotsissakin yli kuusinkertaisesti. Tuuli tuotti viime vuonna Saksan sähköstä 5,7 %, Tanskassa 20 %, Suomessa 0,1 %. Vanhoista EU-maista vain Luxemburgilla on tuulivoimaa meitä vähemmän.
20 EU-maassa sähköyhtiöiden on pakko maksaa uusiutuvalla energialla tuotetulle sähkölle takuuhintaa. Tämä niin sanottu syöttötariffi on ylivoimaisesti tehokkain tapa kannustaa investointeja uusiutuvaan energiaan. Lisäksi Ruotsissa ja Britanniassa sähköyhtiöt on velvoitettu tuottamaan vuosittain kasvava määrä ”vihreää” sähköä.
Vain Suomi, Puola ja Malta eivät käytä kumpaakaan näistä keinoista.
Hallitusohjelmaneuvotteluissa Kokoomus vastusti syöttötariffia kynsin hampain. Lopulta he myöntyivät biokaasulla tuotetun sähkön takuuhintaan. Tuulivoiman syöttötariffia he vastustivat loppuun asti.
Niitä vielä ymmärrän, jotka haluavat hyväksyä ydinvoiman viimeisenä oljenkortena, jos muuta keinoa ei olisi. Mutta mitä on sanottava niistä, jotka haluavat suosia ydinvoimaa turvallisempien ja kotimaisempien energiamuotojen kustannuksella?
Korruptiostahan ei tietenkään ole kyse.