”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Talutusnuoraa vai ei

Eija-Riitta Korhola kirjoittaa Hesarissa, ettei ole teollisuuden talutusnuorassa. On kuitenkin fakta, että hän yhdessä muutaman muun konservatiivin kanssa otti nimiinsä päästökauppaan muutosehdotusnipun, joka on kirjoitettu Euroopan terästeollisuuden lobbausjärjestössä Euroferissä. Tuon muutosehdotusnipun Europarlamentissa eteenpäin postittanut Karl-Heinz Florenz myöntää suoraan, että koko nippu kirjoitettiin terästeollisuuden päämajassa. Yhtä lailla on fakta, että Korhola hyvin monessa asiassa argumentoi täsmälleen samoin kuin teollisuuslobbarit. Kun on kyse energiasta, hän kuulostaa ydinvoima- ja turvelobbarilta, kun oli kyse kemikaalilainsäädännöstä, hän kuulosti kemikaaliteollisuuden lobbarilta, ja kun on kyse päästökaupasta, hän laulaa samaa laulua kuin teräs- ja paperiteollisuuden lobbarit.

Korholan ryhmätoveri, puolalainen Jerzy Buzek, on jättänyt hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia käsittelevään direktiiviin ehdotuksia, joiden perusteluissa kerrotaan sähköfirma Vattenfallin tukevan niitä. Tämä on minusta reilua peliä. Jos kopioi suoraan lobbarien ehdotuksia, minusta on reilua kertoa lähde avoimesti.

Taas suttaantui Strasbourgin matkaan noin 10 tuntia. Läksin kotoa kahdeksalta, Strasbourgissa olin viideltä iltapäivällä paikallista aikaa eli kello 18 Suomen aikaa.

Strasbourgin parlamenttirakennuksessa nenään tuntui tuttu muovilattioiden haju. Veikkaan että haju tulee ftalaateista, jotka ovat epäterveellisiä muovinpehmentimiä. Työhuoneessani tietokone oli päällä, vaikka avustajani tuli paikalle vasta myöhemmin. Minulle on arvoitus, kuka on jättänyt koneen päälle ja koska. En siis tiedä, kuinka monta päivää/ viikkoa/ kuukautta tietokone on ollut päällä, ja kuluttanut sähköä aivan täysin turhaan. Europarlamentin tietokonekeskus aina välillä panee koneet päälle keskitetysti, yöllä tai viikonloppuna ja jättää ne päälle. Siitä olen täysin varma, että ennen kesätaukoa sammutimme koneen.

Olen varannut täksi viikoksi huoneen uudesta majapaikasta. Luulin varanneeni sen hiukan nuhjuisesta mutta söpöstä hotellista erään aukion varrelta. Mutta kun menin paikalle, kuulin että varaus olikin tehty samojen omistajien toiseen paikkaan. Kesti aika kauan ennen kuin löysin oikean paikan sateessa polkupyörällä. Mutta se osoittautui todella kauniisti remontoiduksi vanhaksi taloksi, johon on tehty pienen pieni hotelli.

Poimintoja uutisvirrasta:

Viimeviikkoisesta EU-huippukokouksesta oli jäänyt minulta huomaamatta pääministerien tuki sille, että Euroopan autoteollisuudelle annetaan tukea, samaan tapaan kuin USA:ssa, jossa on myönnetty 25 mrd dollaria. Se on minusta kyllä hulluuden huippu. Ensin autoteollisuus lupaa 1990-luvulla kehittää vähäpäästöisempiä autoja. Sitten viis veisaa lupauksestaan. Kun komissio sitten melkein 10 vuotta myöhemmin tekee ehdotuksen laillisesti sitovista päästörajoista (joiden toteutuminen tarkoittaa myös bensapihimpiä autoja), autoteollisuus lobbaa kynsin hampain vastaan. Ja kun öljyn hinnannousu yhdessä huononevien taloussuhdanteiden kanssa romauttaa uusien autojen myynnin melkein joka maassa, ja ainoat automallit joiden kysyntä kasvaa, ovat pienet ja bensapihit, eli juuri ne joita ala ei olisi halunnut kehittää ja valmistaa, autoteollisuus vaatii kymmenien miljardien eurojen tukipakettia. Nykytilanne ei tullut autoteollisuudelle pyytämättä ja yllätyksenä, se on keittänyt liemensä ihan itse ja tahallaan.

Washington Post kirjoitti eilen, että sekä Obama että McCain ovat sitoutuneet päästövähennyksiin ja että tämä ei suinkaan estä lamasta toipumista. Nimittäin jos hiilidioksidin päästöoikeudet huutokaupataan, teollisuuden maksamasta hinnasta joka penni tulee takaisin kansantalouteen. Tämä on mielenkiintoista, Washington Post on yleensä aika konservatiivinen lehti. Brittilehti The Times taas ennustaa, että ”vihreät versot” USA:n politiikassa tullaan katkomaan presidentinvaalien jälkeen, talouskriisin tuoksinassa. No, näemme sitten.

Worldwatch-instituutti kirjoittaa, että USA:ssa on jo 2,3 miljoonaa työpaikkaa uusiutuvan energian tuotannossa. The Independet sanoo, että Saksassa on tällä alalla 250 000 työpaikkaa ja Kiinassakin jo 600 000 pelkästään aurinkolämpöpaneeleita tuottamassa. Niitä on nyt joka kymmenennessä kiinalaiskodissa.

Uusiutuvan energian kärpänen näyttää purreen jopa öljysheikkejä. Rahoittajat Abu Dhabista ostavat 20 %:n osuuden suuresta tuulipuistosta, joka tunnetaan nimellä ”London Array”.

WWF on julkistanut koosteen ilmastonmuutostutkimuksesta, joka on julkaistu IPCC:n uusimman raportin jälkeen (joka ilmestyi viime vuonna). Raportti on otsikoitu “climate change: faster, stronger, sooner”, eli “ilmastonmuutos: nopeammin, voimakkaammin ja pikemmin”. Tämä tutkimuskooste osoittaa, että ilmastonmuutos kiihtyy IPCC:n ennusteita nopeammin. IPCC:n varapuheenjohtaja, belgialainen professori Jean-Pascal van Ypersele totesi: “On selvää, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo nyt merkittävämpiä kuin suurin osa tutkijoista on ennakoinut.” WWF:n raportin mukaan “kynnysarvo” saattaa olla jo saavutettu Pohjoisella Jäämerellä, joka näyttää sulavan noin 30 vuotta nopeammin kuin IPCC on ennustanut. Siitä, kun Jäämeri on viimeksi lainehtinut sulana, arvioidaan kuluneen ainakin miljoona vuotta.