”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Talkoot

Joukko ystäviä tuli eilen auttamaan meitä pihallamme noin kaksi vuotta olleen lauta- ja romukasan selvittämisessä. Viime kesänä kasa pieneni, kun osa pätkittiin polttopuiksi. Mutta viime talvena se taas kasvoi, kun vinttimme sisäseinät purettiin ennen vintin lämpöeristämistä.

Siinä yhdessä touhutessamme sekin selvisi, mitä tarkoittaa tuppeen sahattu. Tämä kuuluisaksi tullut käsite on ensimmäinen kirvesmies- ja puusepänhommiin liittyvä kuulemani ilmaisu, jonka merkitystä edes Jukka ei tuntenut. Mutta yksi talkoolaisista tiesi, mitä tuppeen sahattu tarkoittaa.

Saimme lajiteltua tavaraa metallikeräykseen ja kaatopaikalle meneviin, säästettävään puutavaraan ja klapeiksi pilkottavaan. Kun vielä tänään Jukan kanssa vähän jatkoimme työtä, jäljelle jäi vain kasa, joka mahtui melkein kokonaan pressun alle sateensuojaan.

Väliaikaisena työhuoneenamme toimivan kivijalkahuoneen ikkunasta näkee nyt kadulle ensimmäistä kertaa tässä talossa asumisemme aikana. Pääsemme ensi kertaa ulko-oveltamme suoraan puutarhaan. Aikaisemmin on pitänyt kiertää se lautakasa, ja aika ajoin on pitänyt lisäksi puikkelehtia erilaisten säkkien, kottikärryjen ynnä muun lomassa, mikä on ollut aikamoista akrobatiaa, kun on kantanut pihapöydälle kahvi- tai ruokatarjotinta. Pihapöytähän on kaksi kesää ollut omena- ja luumupuiden ja marjapensaiden välissä, kun talon edustalle on mahtunut vain se lautakasa.

Tosi paljon kiitoksia kaikille niille kultaisille ystäville, jotka tulivat auttamaan!