”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Syntyneiden ja syntymättömien oikeudet

Irlannissa ja Britanniassa on tällä viikolla kohuttu melkein 800 lapsen luurangosta, iältään 2 ja 9 vuoden välillä, jotka löydettiin jätesäiliöstä Galwayn piirikunnasta. Niiden uskotaan olevan peräisin katolisten nunnien ylläpitämästä laitoksesta naimattomille äideille ja heidän lapsilleen.
Jo 1970-luvulla kaksi leikkivää poikaa rikkoi tankin betoniseinän ja havaitsi luita sen takana. Paikallisviranomaiset tyytyivät vahvistamaan jätesäiliön seinämää.
Irlannissa vielä joitakin vuosikymmeniä sitten naimattomina synnyttäneet äidit ja heidän lapsensa suljettiin laitoksiin, joissa lapset erotettiin äideistään ja äideillä teetettiin pakkotyötä synnin sovitukseksi.
Katolinen kirkko, joka kiivaasti vastustaa aborttia syntymättömien lasten elämän suojelun nimissä, pysyi piinallisen kauan hiljaa siitä, että katolinen järjestö oli huolehtinut äideistään erotetuista lapsista ilmeisen huonosti. Selvitystä siitä, onko vastaavia salattuja lasten joukkohautoja muuallakin Irlannissa, ei ole luvattu ainakaan tämän kirjoittamiseen mennessä.
Tapaus on ääriesimerkki siitä kaksinaamaisuudesta ja tekopyhyydestä, jota syntymättömien lasten elämän suojelun varjolla harjoitettu ihmisten pakottaminen patriarkaalisiin perhe- ja sukupuolinormeihin käytännössä tarkoittaa. Syntymättömien lasten oikeudet ovat pyhiä, syntyneillä ei ole niin väliä.
Eri uskontokuntien jyrkimmillä laidoilla esiintyy vihan lietsontaa toisuskoisia kohtaan. Mutta hämmästyttävän monen uskonnon kovalle siivelle pyhin asia näyttää olevan yksi ja sama: naisten alistaminen sekä patriarkaaliset perhe- ja sukupuolinormit.
Samaa asennetta edustaa Nigeriassa koulutyttöjä siepannut ja mahdollisesti vaimoiksi myynyt Boko Haram-järjestö, jonka johtaja totesi, että ”naiset ovat orjia”.
Ymmärrän sitä, että aborttia pidetään ei-toivottavana. Käytännön kokemus kuitenkin osoittaa, että abortin kieltäminen ja salamyhkäisyys sukupuoliasioissa aiheuttaa enemmän kuolemaa ja kärsimystä kuin abortin salliminen yhdistettynä sukupuoli- ja ehkäisyvalistukseen.
Maailmassa kuolee joka vuosi tuhansia nuoria naisia laittomissa aborteissa, ja vielä useampi saa elinikäisiä vammoja. Suomessakin aborttien määrä laski, kun se laillistettiin ja kouluissa aloitettiin sukupuolivalistus.
Tehokkain tapa vähentää abortteja on sukupuolivalistus nuorille, ehkäisyvälineiden saatavuus sekä seksuaalisuuteen ja lisääntymiseen liittyvä muu terveydenhoito, toisin sanoen seksuaali- ja lisääntymisterveystyö. Samalla reseptillä vähennetään HIV:n ja muiden sukupuoliteitse tarttuvien tautien leviämistä.
Seksuaali- ja lisääntymisterveystyö on kuitenkin eri puolilla maailmaa uskonnollisten konservatiivien hampaissa. USA:ssa samat tahot ajavat abortin kieltämistä ja rahoituksen lopettamista YK:n väestö- ja kehitysjärjestöltä, joka tekee kehitysmaissa seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä.
Valitettavasti samaa virttä veisataan myös Euroopassa. Niiden 10 vuoden ajan, jonka olen ollut EU-parlamentin jäsen, seksuaali- ja lisääntysmisterveystyöstä ja -oikeuksista on äänestetty täysistunnossa kymmeniä kertoja. EU-parlamentti on lukuisissa päätöslauselmissa todennut sen tärkeyden ylipäänsä naisten oikeuksien käytännön toteutumiselle, ja myös kehitysmaiden kehitykselle. Suunnilleen joka kerran uskonnollinen oikeisto on ehdottanut kyseisen kohdan pyyhkimistä pois päätöksestä.
Perusteluksi laitaoikeisto esittää aina, että seksuaali- ja lisääntymisterveystyö ja -oikeudet ovat peiteilmaus abortille ja sen edistämiselle.
Tosiasiassa asia on juuri toisin päin. Abortin vastustaminen on veruke sille, että halutaan rajoittaa naisten oikeuksia ja valinnanmahdollisuuksia elämässään. Jos tieto seksistä ja sukupuoliasioista jää takapihan tietotoimistojen varaan ja jos ei ole saatavilla ehkäisyvälineitä sekä ehkäisyyn, seksiin ja raskauteen liittyvää terveydenhoitoa, naisen elämän valinnanmahdollisuudet jäävät tosi kapeiksi. Ja miestenkin elämä on paljon kurjempaa.
Se, ettei seksistä ja ihmisen oikeudesta seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen puhuta, ei lisää ”siveyttä”, vaan sukupuolitauteja, teiniraskauksia sekä alistamista ja seksuaalista hyväksikäyttöä, myös lasten. Se vie myös homo- ja biseksuaaleilta oikeuden elää avoimesti omana itsenään.
En ole uskovainen, mutta jos uskoisin että Jumala on luonut taivaan ja maan ja koko maailmankaikkeuden, tuntuisi lähinnä jumalanpilkalta se, että Jumala kuvataan kosmiseksi pillupoliisiksi, joka kyylää, mikä pariskunta on käynyt vihillä ja mikä ei, ja ovatko parin osapuolet samaa vai eri sukupuolta.
Hämeen Sanomille 5. kesäkuuta 2014