”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Suurimmilta tupruttajilta on saatu ilmastositoumukset, ne eivät riitä

Kööpenhaminan sopimuksen mukainen määräaika valtioiden päästövähennyssitoumusten ilmoittamiselle päättyi toissapäivänä ja päästötavoitteensa ilmoitti kaikkiaan 55 maata. Hyvä juttu on se, että suunnilleen kaikki päästäjinä merkittävät maat ovat tässä joukossa, myös USA, Kiina, Intia, Brasilia ja Indonesia. Kaikkiaan nämä 55 maata tuottavat nyt 78 % globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä.

Huono juttu on se, että nyt ilmoitetuilla päästövähennyksillä maapallon lämpenemistä ei saada rajoitettua alle kahden asteen, vaan lämpenemisen arvioidaan etenevän noin 3,5 astetta. Vertailun vuoksi: Viime jääkaudella oli 2-4 astetta kylmempää kuin nyt, eli 3,5 astetta on tosi paljon.

World Resources Instituten nettisivuilla on mielenkiintoinen vertailu siitä, kuinka vaativia eri valtioiden päästösitoumukset ovat. EUn 20 % vuoteen 2020 ei suinkaan välttämättä ole tiukin.
http://www.wri.org/publication/comparability-of-annexi-emission-reduction-pledges

Koko viikko on täynnä erilaisia ilmasto- ja energiapolitiikkaan liittyviä tapaamisia ja tapahtumia. Eilen olin illallisella, jolla Center for American Progress -thinktankin edustaja selosti USAn ilmastolain säätämistilannetta. Hän oli kohtalaisen optimistinen lain syntymisen suhteen, ilmastonsuojelussa jakolinjat eivät mene yhtä tiukasti puoluerajojen mukaan kuin terveydenhuoltouudistuksessa. Muun muassa Massachusettsista vähän aikaa sitten suuren kohun saattelemana valittu uusi republikaanisenaattori Scott Brown on osavaltiossaan kannattanut USAn koillisten osavaltioiden yhteisen hiilidioksidipäästökauppa-alueen muodostamista. Senaatin uusimman ilmastolakiehdotuksen allekirjoittajista yksi on republikaanisenaattori Graham.

Yhdessä keskustelutilaisuudessa kreikkalainen konservatiivikollega totesi, että EU-maiden tukiaiset kivihiilelle ovat edelleen 3 mrd euroa vuodessa. Koko maailmassa valtiot tukevat fossiilisten polttoaineiden käyttöä 300 mrd dollarilla. OECD arvioi, että pelkkä näiden tukiaisten poistaminen leikkaisi hiilidioksidipäästöjä noin 10 %.

Tänään pohjoismaisten energia-alan yritysten seminaarissa kuulin, että Norjan Statoil on kokeillut tuulivoiman yhdistämistä merenalaisten öljy- ja kaasuvarojen hyödyntämiseen. Jos porauslauttaan pannaan tuulivoimala, se vähentää tietenkin materiaalinkulutusta verrattuna siihen, että sama määrä tuulivoimaa rakennettaisiin muualle.

Energia-alalla tuuli näyttää todella kääntyneen. Joka puolella tulee vastaan energia-alan yritysten ilmastovisioita sekä visioita vähintään sähköntuotannon muuttamisesta päästöttömäksi vuoteen 2050. Esimerkiksi viime viikon Tekniikka ja talous-lehdessä on koko aukeaman juttu siitä, miten älykkäät sähköverkot tulevat mullistamaan sähkönjakelun. Tämä on yksi niistä muutoksista, jotka tarvitaan, kun rakennetaan uusiutuvan energian varassa toimivaa yhteiskuntaa.