”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Suullinen kysymys teollisuuden päästökauppakompensaatiosta

Suullinen kysymys eduskunnan kyselytunnilla 13.10.2016:
Arvoisa puhemies, kaksi ministeriä on tosiasiassa arvostellut hallituksen esitystä niin sanotuksi päästökauppakompensaatioksi. Elinkeinoministeri ja ulkomaankauppaministeri ovat puhuneet lakiesityksen muuttamisesta niin, että tuki kohdennetaan tulevaisuutta rakentaviin investointeihin ja tukea maksetaan vain jos hiilidioksidipäästöjen hinta nousee. Mutta virallista tietoa hallituksen kannanmuutoksesta ei ole tullut.
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus on todennut hallituksen esityksen tarkoittavan, että raskas teollisuus saa tukimiljoonansa vaikka vähentäisi tuotantoa ja työpaikkoja Suomessa 49%. VATT on todennut uuden tuen perusteettomaksi, jo entisten satojen miljoonien päälle.
Eli, onko hallitus vetämässä esityksensä pois ja käyttämässä 43 miljoonaa esimerkiksi koulutukseen ja tutkimukseen? Tai onko hallitus ainakin suuntaamassa tuen investointeihin, jotka edistävät uusien työpaikkojen syntyä, siirtymistä fossiileista vapaaseen talouteen ja samalla suomalaisen ympäristöteknologian kehittämistä ja markkinoita?
Jatkokysymys:
Lehtitietojen mukaan myös elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta on tulossa raportti, jonka mukaan Suomessa on kasvatettu haitallisia ja tehottomia yritystukia, kuten raskaalle teollisuudelle annettavia verotukia. Sen sijaan on leikattu hyödyllisiä, tulevaisuutta rakentavia tukia, esimerkiksi tutkimukseen ja kehitystyöhön.
Kuitenkin ympäristöteknologia on jo noussut metsäteollisuutta suuremmaksi sekä liikevaihdon että työpaikkojen ja viennin mukaan mitattuna.
Eikö hallituksen nyt olisi järkevää korjata ehdotuksiaan siten, että ne tukisivat suomalaisen osaamisen ja työpaikkojen luomista esimerkiksi ympäristöteknologiaan, jonka maailmanmarkkinat ovat hyvin voimakkaassa kasvussa, ja samalla suomalaista hyvinvointia myös tulevaisuudessa?