”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Suullinen kysymys Fortumin Uniper-kaupoista

Tällä viikolla hallitus on julkistanut keskipitkän aikavälin ilmasto-ohjelman ja luvannut viedä  Suomen kohti hiilineutraaliutta.
Samaan aikaan valtioenemmistöinen Fortum julkisti ostavansa noin puolet saksalaisesta Uniperista, jonka toiminnasta yli 80% perustuu fossiilisiin polttoaineisiin (edit: kivihiileen -> fossiilisiin polttoaineisiin). Kun saksalainen suuryhtiö E.on muutama vuosi sitten jakautui kahteen osaan ja pani toiseen uudet nousussa olevat energiamuodot, kuten tuuli- ja aurinkoenergian, toiseen vanhat, jälkimmäinen sai pian  julkisuudessa pilkkanimen E.off.
Nyt Fortum on ostamassa juuri tätä E.offia, E.on-yhtiön eräänlaista roskaosastoa, jonka toiminta perustuu ilmastonmuutoksen aiheuttamiseen ja väistämättä edustaa väistyviä energiamuotoja.
Fortum on kansanedustajille ja hallitukselle kertonut missiokseen puhtaamman maailman rakentamisen. Nyt se toimii tasan päinvastoin, rahoilla, jotka se on saanut jakeluverkkojen myynnistä, suomalaisilta sähkönkuluttajilta kerätyillä rahoilla.
Aikooko omistajaohjausministeri puuttua tähän asiaan?
Lisäkysymys:
Uniper-yhtiö on useiden vastuullisten sijoittajien, esimerkiksi suomalaisen OPn mustalla listalla juuri siksi että sen toiminta perustuu valtaosin kivihiileen ja sen päästöt ovat valtavat. Julkisuudessa on jo kyselty, onko Fortum pian joutumassa vastaavanlaiselle mustalle listalle.
Sijoittajamaailmassa on jo useiden vuosien ajan keskusteltu hiilikuplasta, koska on paljon yhtiöitä, joiden toiminta perustuu fossiilisiin polttoaineisiin, siis ilmastonmuutoksen aiheuttamiseen. Jos ilmastonmuutos oikeasti halutaan hillitä, nämä yhtiöt eivät voi jatkaa entiseen malliin. Tämä tarkoittaa että näiden yhtiöiden osakkeiden arvo tulee romahtamaan.
Englannin keskuspankki on ilmoittanut käyvänsä läpi kaikkien valvomiensa pankkien ilmastoriskit. Myös maaiman suurin varainhoitotalo Black Rock on kehottanut sijoittajia ottamaan ilmastoriskit huomioon.
Aikooko hallitus todella hyväksyä sen, että suomalaisilta sähkönkuluttajilta (paljolti suomalaisia jakeluverkkoja myymällä) kerätyt miljardit hukataan hiilikuplan Kankkulan kaivoon?