Sutta rakennustyömailla
TEK-lehdelle 18.2.08
Suomalaisen rakentamisen motto tuntuu olevan, että jos asiakas valittaa sudesta, lähetetään hänen kimppuunsa karhu.
Hesarin mukaan pääkaupunkiseudun rakennusvalvojat ja muutkin viranomaiset sanovat rakennusvirheiden lisääntyneen. Espoossa kahdella työmaalla kolmesta havaitaan määräysten tai hyvän rakentamistavan vastaisia ratkaisuja. Ja tällöin puhutaan vain merkittävistä virheistä.
Pari vuotta sitten vietimme romahtavien kattojen teemavuotta. Uutiset homeisista kodeista, kouluista ja sairaaloista ovat arkea.
Rakennusten lämmitys aiheuttaa Suomen kasvihuonekaasupäästöistä noin 30 %. Rakentamisen osuus BKT:sta pyörii yli 10 prosentissa. Kansallisvarallisuudestamme rakennusten sekä maa- ja vesirakenteiden osuus on 70 prosentin luokkaa. Investoinneista yli 60 % on rakentamista.
Alan merkitykseen nähden se on uskomattoman retuperällä.
Olen puolisoni kanssa hankkinut kantapääkokemusta vanhan talon peruskorjaustyömaalla. Hyviä tekijöitä löytää, mutta myös sellaisia, joiden kanssa N kertaa sovittu asia ei pidä.
Kallein yksittäinen hankintamme oli lämpöpumppu. Se piti toimittaman talon teknisen tilan oven eteen valetulle betonilaatalle. Nosturikuormurin kuski kiisti tietävänsä moisesta ja nosti 500 kg:n painoisen ja 15 000 euron arvoisen rotjakkeen keskelle tontin sisäänajotietä, noin 20 metrin päähän määränpäästä, ylämäkeen, joka oli vesijohtotöiden jäljiltä muhkuraisempi kuin perunapelto. Ja kaasutti pois. Lämpöpumpun myynyt firma ei ole tähän päivään mennessä vastannut reklamaatioomme.
Valitsimme lämpöpumpun emmekä pellettikattilaa, koska maaperätutkimuksen mukaan kallio oli kohtalaisen lähellä, vaikka Pispalanharjulla ollaan. Koeporaajan mukaan kallio oli toisessa kohtaa 6 ja toisessa 8 metrin syvyydellä. Kun varsinainen porakaivo tehtiin, kallio tuli vastaan noin 50 metrissä. Koeporaukset tehnyt firma tekee maaperätutkimuksia myös kerrostalotyömaita varten. Rauhallisia yöunia vain kerrostaloasujille!
Useimmille oma koti on elämän suurin investointi. Mutta siinä asiassa kuluttajansuoja tuntuu olevan heikompi kuin kahvinkeitintä ostettaessa.
Kun Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla paljastui huokoista betonia ja vastaavaa, muistan jonkun kommentoineen, että mikäs ihme, kaikki rakennusurakathan on pilkottu lukemattomiin osiin, kilpailussa kaikki puristavat tarjoushinnan minimiin ja sitten työmaalla fuskaavat minkä ehtivät.
Osansa vaikuttanee sekin, että rakennusliikkeiden pomot ovat vuosikymmeniä nostelleet veljenmaljoja kunnallisten kihojen kanssa. 1980-luvulla pidettiin huonona käytöksenä, kun nuorena kaupunginvaltuutettuna ehdotin, ettei rakennusfirmojen pomoja saisi valita rakennuslautakuntiin tai kunnanhallituksiin.
Lukemattomista erilaisista materiaaleista ja liitoksista koostuvat talot ovat suunnittelupöydillä varsinaisia hitech- luomuksia. Mutta työmaiden laadunvalvonnasta haitek on kaukana. Jos talot suunnitellaan melkein yhtä monimutkaisiksi materiaalivirityksiksi kuin lentokoneet, myös rakennustyömaiden laadunvalvonnan pitäisi olla lentokonetehtaan tasoa.
Ilmastonsuojelun vuoksi Suomessa tulisi ripeästi siirtyä matalaenergiarakentamiseen. Siinä laatuvaatimukset vain kasvavat. Nykyisellä Retuperän VPK-meiningillä ei tule onnistumaan.