”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Superverkko on vihreän sähkön ystävä

Aamulla tajusin että huominen paluulentoni Suomeen menee väärään paikkaan. Minulla on torstaina illansuussa kokous Helsingissä, mutta paluulentoni menee Tampereelle. Kalenteriini on virheellisesti merkitty, että lento menisi Helsinkiin. Sitä asiaa selvitellessä hupeni suurelta osin se aika, jonka olin suunnitellut käyttää aamujoogaan.

Vihreä ryhmä oli täksi päiväksi järjestänyt konferenssin aiheesta vihreä elvytys, eli ”green new deal”. En ehtinyt siihen kovinkaan pitkäksi aikaa loppusuoralla olevien lakiehdotusten neuvottelujen vuoksi. Tänään neuvoteltiin muun muassa EU:n energiamerkin uudistamisesta.

Vihreiden konferenssista tarttui takkiin, että Euroopan teollisuudessa materiaalikustannukset ovat suuremmat kuin työvoimakustannukset. Isoista aloista vain rakennusteollisuus on poikkeus. Keskimäärin EU-maiden teollisuudessa 42 % kokonaiskustannuksista aiheutuu materiaaleista, 21 % työvoimasta. Rakennusteollisuudessa työvoiman osuus on 33 % ja materiaalikustannusten 27 %.

ABB-yhtiön Georg Brodachin aihe oli ”superverkko” ja hän kertoi, että Kiina rakentaa sellaista täyttä häkää. ”Superverkko” tarkoittaa suurjännitetasavirtaverkkoa, jollaisella pystytään siirtämään sähköenergiaa pitkienkin matkojen taa paljon pienemmin häviöin kuin nykyisin yleisellä vaihtovirtaverkolla. Jos Eurooppaan rakennettaisiin tällainen ”superverkko”, sähköä voitaisiin tuottaa kullakin uusiutuvan energian muodolla siellä, missä luonnonolot siihen parhaiten sopivat, ja verkko kuljettaisi sähkön sinne missä sitä tarvitaan. Tällä tavoin kyettäisiin nopeuttamaan siirtymistä ”vihreään” sähköön. Minä olen tästä ajatuksesta innostunut ja kuulun sitä ajavaan meppiryhmään.

Euroopan tuulivoimayhdistyksen EWEA:n edustaja arvioi, että vuonna 2020 tuulivoimalla kyettäisiin kattamaan koko EU:n sähköntarpeesta 12 % ja vuonna 2030 jo 25 %. Eleni Despotou EU:n aurinkosähköyhdistyksestä kertoi alan arvioivan, että aurinkosähköpaneelien hinnat laskevat sitä vauhtia, että vuonna 2015 hinta on euro per watti. Toisin sanoen esimerkiksi 100 watin paneelin kesämökille saisi 100 eurolla.

Vihreä luxemburgilaismeppi Claude Turmes totesi, että kun laskee yhteen eri uusiutuvan energian alojen ennusteet, niiden mukaan vuonna 2020 olisi mahdollista tuottaa EU-alueen sähköstä puolet uusiutuvalla energialla.