”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Suomi kaukana uusiutuvan energian kärjestä, Ernst & Youngin mukaan

Sarjassamme matalalentoa. Kello yhdeksältä maanantaiaamuna teimme asianajotoimistossa talokaupat, ostimme Pispalasta vanhan talon, jonka korjaamisessa varmaan riittää meille savottaa loppuiäksi. Kymmeneltä menimme pankkiin, jossa raha vaihtoi omistajaa, yhdeltätoista nousin junaan ehtiäkseni Helsinki-Frankfurt-lennolle, siis matkalle kohti Strasbourgia. Ennen junan lähtöä ehdimme vielä pikapikaa juoda kaupantekiäiskahvit.

Frankfurtissa oli kuuma, ja bussissa oli aluksi suorastaan läkähdyttävää. Yleensä en pidä ilmastoinnista, mutta nyt olin siitä kiitollinen. Silti matka tuntui tukalalta.

EU:n Itämeristrategiaehdotusta kirjoittanut meppiporukka tapasi valmistautuakseen huomiseen tapaamiseen Barroson kanssa. Tässäkin tilanteessa keskustelimme Viron ajankohtaisesta tilanteesta.

Ernst & Young on pannut maailman maat paremmuusjärjestykseen sen mukaan, miten houkuttelevaa maassa on investoida uusiutuvaan energiaan. Listan kärkimaat ovat USA, Intia, Espanja, Saksa, Britannia, Kiina, Kanada. Sen jälkeen tulee 8 EU-maata. Suomi on vasta listan 23:s. Aiemmassa vastaavassa luokituksessa Suomi oli 19:s, Suomen sijoitus on siis pudonnut. Ikävää, mutta on ilmeistä, että Suomi on ollut viime vuodet varsin passiivinen uusiutuvan energian alalla, ainakin verrattuna niihin maihin, jotka kirivät parhaiten.

Uusiutuvan energian kärjessä olisi hyvä olla, koska ala kasvaa lujaa. Viime viikon Tekniikka ja talous-lehti kertoo Global Wind Energy Councilin ennustavan, että tuulivoima kasvaa jatkossakin vuosittain 19 %:n vuosivauhdilla. Tällöin maailman tuulivoimateho tulisi vuonna 2010 tulee olemaan noin 150 000 MW. Vaikka otettaisiin huomioon, että tuulivoimala tuottaa sähköä keskimäärin kolmanneksen nimellistehostaan, tuo määrä vastaa 50 kappaletta isoja ydinvoimaloita, 1000 MW:n tehoisia kukin. Esimerkiksi Loviisan kahden ydinvoimalan yhteenlaskettu teho on noin 1000 MW.

Tietotekniikkaguruna pidetty Bill Joy, yksi Sun Microsystems-firman perustajista, on sanonut, että puhdas energiatekniikka tulee aiheuttamaan isomman bisnesvallankumouksen kuin Internet. Minä uskon tähän myös.

Myönteinen ilmastouutinen viime viikon lopulta kertoo, että 16 maailman suurimpiin kuuluvaa kaupunkia on yhdessä lukuisten suuryritysten kanssa käynnistänyt jättihankkeen ilmastonmuutosta aiheuttavien päästöjen vähentämiseksi. Hanketta johtaa USA:n entisen presidentin Bill Clintonin perustama säätiö. Tämä on tosi tärkeää, koska leijonanosa hiilidioksidipäästöistä aiheutetaan kaupungeissa. Toivottavasti Helsinki liittyy mukaan! Projektissa muun muassa parannetaan vanhojen rakennusten energiatehokkuutta uusimalla lämmiysjärjestelmiä ja valaistusta. Toivottavasti myös Kiinan ja vastaavien maiden suurkaupunkien uudisrakennushankkeet kytketään tähän, Kiinassahan rakennetaan uusia taloja huimaa vauhtia, on tosi sääli jos ne tehdään energiaa tuhlaaviksi.

International Herald Tribunessa on ollut mielenkiintoinen juttu ydinvoimasta ja ilmastonmuutoksesta. Kun ilmasto muuttuu lämpimämmäksi, ydinvoimaloiden tuottaman sähkön määrä vähenee (tämä seuraa voimalaitosten perusfysiikasta, termodynamiikan lainalaisuuksista). Lisäksi ne ydinvoimalaitokset, joiden lauhduttinen jäähdytysvetenä käytetään jokea, voidaan joutua sulkemaan kesähelteillä, tai ainakin ohjaamaan vajaateholle, ettei jokien vesi lämpene liikaa. Tällaisten riskien kartoitus on vasta alkamassa.

Puolalaismeppi Bronislaw Geremekiltä on tullut viesti, jonka mukaan Puolan perustuslakituomioistuin totesi perustuslain vastaiseksi Puolan uuden lain, joka olisi valvoittanut laajat ihmisryhmät tekemään tiliä mahdollisista yhteyksistään neuvostoajan tiedustelupalvelun kanssa. Geremekhän kieltäytyi allekirjoittamasta lain vaatimaa paperia, minkä vuoksi häntä uhattiin Europarlamentin jäsenyyden mitätöimisellä. Geremek siis jatkaa meppinä, mikä on hyvä. Hänhän oli kommunistivallan aikaan tunnettu toisinajattelija ja oppositioaktiivi.