”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Suomi ilmastonsuojelussa EU:n hännillä

Eduskunnassa Tuija Brax näytti juuri julkaistun vertailun eri maiden ansioista ilmastonsuojelussa. Siinä otettiin huomioon kolme asiaa, päästöjen taso, päästöjen kehityssuunta ja toimet päästöjen hillitsemiseksi. Suomi oli aivan EU-maiden häntäpäässä, takanamme oli vain muutama maa, muistaakseni Itävalta, Kreikka ja Malta. Suomen aktiiviset toimet päästöjen hillitsemiseksi arvioitiin tässä vertailussa vaatimattomiksi. Muun muassa Turkki oli edellämme. Listan kärjessä olivat Ruotsi ja Britannia.

Tuijalla oli myös saksalainen uutinen, jonka mukaan Suomi oli EU:n ministerineuvostossa voimakkaasti vastustanut EU:n sitoutumista päästövähennyksiin joka tapauksessa, sittenkin vaikka muu maailma ei etene vastaavassa vauhdissa.

Talouselämä-lehdessä on pääkirjoitus, ”Tule apuun insinööri”, joka sekin voisi olla suunnilleen vihreiden kynästä. Kirjoitus kertoo Finnsementin uudesta tehtaasta. Ennen EU:n hiilidioksidipäästökaupan alkua pelättiin, että sementtiteollisuuden investoinnit Suomeen loppuvat. Fiksut insinöörit kehittivät kuitenkin energiatehokkaan sementtiuunin, joka tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Niinpä firman irlantilainen omistaja päätti rakentaa uuden tehtaan Lappeenrantaan eikä esimerkiksi Venäjälle. ”Insinööri, tule apuun muuallakin”, päättyy kirjoitus. Niinpä. Kun päästöjen vähentämisestä tulee pakko, insinöörit kyllä keksivät keinot, on se nähty muissakin asioissa. Samassa lehdessä on koko sivun esittely Sternin raportista.

Viime viikolla kuulin muuten myös USA: kuulin vastaavan esimerkin, erästä tehdasta oli suunniteltu siirrettäväksi Kiinaan, mutta sitten kehitettiin suunnilleen kaksi kertaa aiempaa tehdasta energiatehokkaampi laitos, ja omistaja päätti pitää tuotannon USA:ssa.

Kävimme Jukan kanssa erään yhteisen ystävämme ja fysiikan professorin 60-vuotisjuhlilla.

Kotimatkalla Jukka kertoi, että hänen työpaikkansa kahvihuoneessa on arveltu Susan Kuros-kohun olevan kepun puoluetoimiston suunnittelema, jotta Vanhanen saisi naistenmiehen karismaa, Kekkosen malliin. Minun mielestäni karismaa himmentää kyllä aika lailla, jos mies ei suostu syömään sipulia eikä juustoa.