Suomessa pitää pystyä tuottamaan ruokaa ja tekemään se kannattavasti
Jos olisin saanut puheenvuoron eduskunnan kyselytunnilla maatalouden kustannuskriisistä, olisin sanonut suunnilleen tämän:
Suomessa pitää pystyä tuottamaan ruokaa ja tekemään se kannattavasti.
Maanviljely on yksi ensimmäisistä aloista, joihin ilmastonmuutos iskee, muun muassa entistä arvaamattomampien sään ääri-ilmiöiden muodossa. Esimerkiksi toissa kesän säiden takia Suomen peltojen sato oli laadultaan huono. Viime kesänä taas saatiin laadultaan hyvä mutta kuivuuden takia niukka sato.
Maatalouden kehittämisessä onkin siis tärkeää löytää win-win ratkaisuja, joissa samalla parannetaan kannattavuutta ja hillitään ilmastonmuutosta. Yksi tällainen ratkaisu on hiiliviljely, maaperän hiilisisältöä lisäävät viljelymenetelmät. Myös riippumattomuutta fossiilienergiasta pitää kehittää.
Akuutin kriisin pääsyy on, että tuottajat eivät ole voineet siirtää hintoihin tuotantokustannusten nousua. Sen pääsyy on vähittäiskaupan keskittyminen, joka Suomessa on suunnilleen EUn suurinta. Ei ole oikein, että isot vähittäiskauppaketjut uutisoivat jättivoitoista samaan aikaan kun ruoan tuottajat ovat helisemässä. Ei ole oikein sekään, että kaupan osuus ruoan vähittäishinnasta on kasvanut ja tuottajan pienentynyt. Kauppa pystyy liian yksipuolisesti sanelemaan hinnat ja muut ehdot, esimerkiksi sitomaan tuottajat ylipitkiin sopimuksiin, joissa hintoja ei voi muuttaa vaikka tuotantokustannukset olisivat nousseet jyrkästi.
Tarvitsemme lakimuutoksia, joilla rajoitetaan suurien kauppaketjujen mahdollisuutta vaatia epäreiluja ehtoja ja sanella hintoja.
Ehkä tarvitsemme myös uudenlaisia osuuskuntia tai muita tuottajien yhteenliittymiä tai uusia neuvottelurakenteita, joiden kautta tuottajat saavat nykyistä isomman osuuden siitä hinnasta, jonka kuluttajat ruoasta maksavat. K-ryhmä on lanseerannut ”tuottajalle kiitos” -brändin, jonka kautta tuottaja saa hieman, todellakin vain hieman isomman hinnan. K-ryhmän mukaan tätä kautta tuottajille välitetään lisähintaa vuosittain 1,8 milj €. Tämä on noin neljäsosaprosentti siitä 700-800 miljoonasta, jonka verran maatalouden yrittäjätulo on pienentynyt vuodesta 2010 viime syksyyn.