”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Suomessa on liian helppo saada ase

Guardianissa on koko sivun juttu Tuusulan koulusurmista. Jutussa kerrotaan muun muassa, että Suomessa tehdään väkilukuun suhteutettuna eniten murhia Länsi-Euroopassa. Vielä mielenkiintoisempaa on se, että Suomessa asetiheys on maailman kolmanneksi suurin, heti USA:n ja Jemenin jälkeen, uskomattomat 56 asetta 100 henkeä kohti.

Myös Herald Tribunessa on juttu Jokelan koulusurmista. Siinä ei mainittu asetiheyttä. Vaikuttaa siltä, että tapaus on iso uutinen maailman medioissa.

Greenpeace on julkaissut raportin palmuöljyn tuotannon ympäristövaikutuksista. Sademetsien raivaaminen palmuöljyplantaaseiksi on saanut julkisuutta biopolttoainebuumin yhteydessä. Valtaosa palmuöljystä käytetään kuitenkin elintarviketeollisuudessa. Sademetsiä siis tuhoaa kaikenlainen upporasvassa paistettu, kuten ranskanperunat ja perunalastut, munkit ja uppopaistetut kananpalat ja sen sellaiset.

Jos olen oikein ymmärtänyt, palmuöljy on myös transrasvojen pääraaka-aine. Eli esimerkiksi transrasvoja sisältävät keksit ja leivonnaiset ovat myös sademetsätuholaisia. Juuri sademetsien tuhoamisen takia Indonesia on maailman kolmanneksi suurin kasvihuonekaasupäästäjä, heti USA:n ja Kiinan jälkeen.

Britanniassa ydinvoimaloiden purkukustannukset nousevat. Maan ydinvoimayhtiön, British Energyn, osakkeet laskivat 10 %, kun yhtiön ydinvoimaloissa ilmeni uusia turvallisuusongelmia. Eilen illalla muuten kuulin, että ydinaseteollisuuden lobbausjärjestön Foratomin yksi lobbari on levittänyt juorua, jonka mukaan minä olisin sanonut ydinvoiman olevan ”ok, kunhan se on venäläistä”. Ydinvoimalobbarien argumentit näyttävät olevan tosi vähissä, kun täytyy turvautua henkilökohtaiseen mustamaalaamiseen.

Illalla sain tietää tv-uutisista, että Jokelan ampuja oli saanut aseenkantoluvan liityttyään kaupalliseen ampumaklubiin ja käytyään siellä kerran. Tämä on ihan uskomatonta!

Tunnustan, että en ole missään vaiheessa perehtynyt kunnolla Suomen voimassaoleviin ampuma-aselakeihin. Mutta olen kuvitellut, että aseenkantoluvan saadakseen pitää esittää toisten ihmisten suosituksia ja että pitää olla suoritettuna metsästystutkinto tai jotkin muu ampumataitoa osoittava tutkinto, jonka suorittaakseen pitää harrastaa ampumista jonkin aikaa, vuosi tai jotain. Näin ei siis olekaan.

Minusta on myös ihan uskomatonta, että käsiaseita ylipäänsä voi ostaa kotiin. Kaikki käsiaseet pitäisi minusta säilyttää ampumaseurojen lukituissa kaapeissa. Paikoissa, joissa on oikeus säilyttää aseita, pitäisi tarkistaa vähintään joka ilta, että kaikki aseet ovat paikoillaan. Minusta käsiase pitäisi antaa omaan käyttöön vain poikkeustapauksissa eli ihmiselle, jolla on perusteltu tarve siihen, eli jos on ammatiltaan poliisi tai vastaavaa.

Lupaa käsiaseen hallussapitoon ei todellakaan pitäisi antaa pelkästään sillä perusteella, ettei ihmisellä ole aiempaa rikostaustaa.

Europarlamentin täysistunnossa piti olla ensi viikolla ampuma-asedirektiivi. Suomessa on tähän asti paheksuttu sitä, että asian esittelijä, saksalaisvihreä Gisela Kallenbach, haluaisi kieltää alle 18-vuotiailta aseen hallussapidon ilman aikuisen valvontaa. Kaikkiin sähköpostitse asiasta tulleisiin kyselyihin olen vastannut, että minä pidän ehdotusta perusteltuna.

Asedirektiivin käsittelyä on nyt siirretty.