”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Suomessa keskitytään taas ilmastonsuojelun kustannuksilla pelotteluun

Suomessa on eilen julkaistu EK:n (siis teollisuuden) tilaama tutkimus, jonka mukaan EU:n ilmastopaketin kustannukset olisivat huimat. Tutkimus on tehty äärioletuksin. Esimerkiksi siinä on oletettu, että kaikki teollisuudenalat joutuvat ostamaan kaikki päästöoikeutensa. EU:n komissio kuitenkin esittää tätä vain sähköntuotannolle, ei esimerkiksi metallin valmistukselle tai paperiteollisuudelle. Komissio ehdottaa, että kansainvälisessä kilpailutilanteessa ahtaimmalle joutuvat alat voisivat saada ilmaiseksi jopa kaikki päästöoikeutensa.

Lisäksi ”tutkimuksessa” on lähdetty siitä, että teollisuus ei millään ilveellä voi vähentää päästöjään. Tämä on aivan absurdia. Esimerkiksi Stora Enso ilmoitti eilen aikovansa leikata päästöjään 20 % vuoteen 2020.

”Tutkimuksen” uutisoinnissa puhutaan myös päästöoikeuksien hinnasta ikään kuin ne rahat häipyisivät yhteiskunnasta johonkin mustaan aukkoon. Oikeasti päästöoikeuksia myyvät valtiot ja niistä maksettu hinta menee valtiolle, eli verotaakka pienenee.

Suomessakin teollisuuden tulisi nyt keskittyä siihen, mistä ja miten ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä voi leikata. Valitusvirret siitä, että on se niin vaikeaa, voisi kerta kaikkiaan lopettaa. Vielä vaikeampaa tulee, jos ilmastonmuutoksen annetaan ryöstäytyä käsistä. Silloin loppuu teollisuus Suomesta ja muualtakin.

Mutta toivoisin että Suomessa myös mediat suhtautuisivat kriittisemmin niihin ”tutkimuksiin”, joita ilmastonsuojelun jarruttajat julkaisevat lobbauksensa tueksi. Tämän kuun alussa saksalainen tutkimuslaitos Allianz julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan ilmastopaketti pikemminkin parantaa EU:n kilpailukykyä. Energiatehokkuuden parantaminen tuo kilpailuetua ja kasvua, investoiminen puhtaaseen tekniikkaan tuo EU-maille ja eurooppalaisille yrityksille ”first mover” -edun noilla hurjassa kasvussa olevilla markkinoilla, vastaavan kuin Nokia sai matkapuhelinalalla.

Europarlamentin vihreät avasivat nettivetoomuksen sen puolesta, että EU:lle perustetaan naisten oikeuksien lähettiläs. Vetoomus löytyy osoitteesta www.womensenvoy.eu Ajatuksen äiti on hollantilainen vihreä meppi Katalijne Buitenweg ja tätä koskeva kirjoitus julkaistiin Hesarissa naistenpäivänä, Katalijnen, Elisabeth Rehnin, Anneli Jäätteenmäen, Riitta Myllerin ja minun allekirjoittamana.

Parlamentin enemmistö hyväksyi tämän asian myös raporttiin, joka koskee naisten oikeuksien edistämistä kehitysyhteistyössä. Istuntokeskustelu raportista oli kyllä osittain aivan kamala, oikeisto (konservatiivinen EPP-ryhmä ja vielä siitäkin oikealla oleva UEN-ryhmä) esitti raporttiin monta muutosehdotusta. 16 niistä tähtäsi siihen, että tekstistä olisi vedetty yli ne kohdat, joissa puhutaan seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista ja viitataan niitä koskeviin YK-päätöksiin. Yksi EPP-ryhmän miesmeppi väitti puheenvuorossaan, että naisten oikeus päättää itse omasta ruumiistaan tarkoittaisi hyväksyntää sille, että tyttösikiöitä abortoidaan sukupuolensa vuoksi. Siinä oli kyllä asiat käännetty päälaelleen. Yhteiskunnassa, jossa naisen asema on hyvä, tytön syntymää ei pidetä onnettomuutena, eikä kenenkään tule edes mieleen tehdä aborttia siksi, että sikiö on sukupuoleltaan tyttö.

No, oikeiston ja äärioikeiston ehdotuksista yksikään ei tullut hyväksytyksi.

Irak-päätöslauselmaan hyväksyttiin kohta, että pakolaisia ei pidä palauttaa Euroopasta Irakiin. Asia on sangen ajankohtainen, esimerkiksi tämänpäiväinen Guardian kertoo brittihallituksen suunnittelevan 1400 irakilaisen palauttamista kotimaahansa, joka on ”tarpeeksi turvallinen”. Tällä viikolla Irakissa 78 ihmistä on kuollut attentaateissa.