”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Suomen vaalirahoitus pääsi Financial Timesiin

Radiouutisten mukaan PVO (Pohjolan Voima Oy, TVO:n pääomistaja) suunnittelee Suomeen kolmea uutta suurta hiilivoimalaa. Ei siitä ole kauaakaan, kun kuulin firman toimitusjohtaja Timo Rajalan selittävän, että EU:n ilmastopaketti on kerta kaikkiaan epärealistinen. No, jos joku laskee bisneksensä sen varaan, että ilmastopolitiikka on aprillia, niin omapahan on riskinsä.

Toinen uutinen, joka saa suomalaisen häpeämään: Suomi aikoo karkottaa maasta Maruia Kirbasovan, joka on Venäjän sotilaiden äidit -järjestön perustaja. Hän on jo vanha ja sairas ja asuu tyttärensä luona Suomessa. Nyt Suomi aikoo karkottaa sairaan äidin, jolla ei ole muuta turvaa kuin tyttärensä. Äiti ja tytär eivät kuulemma ole tarpeeksi läheisiä sukulaisia. Mikä sitten olisi tarpeeksi läheinen sukulaisuus? Kaksossisaruusko?

Britannian Carbon Trust pitää EU:n komission ehdottamaa hiilidioksidin päästökaupan uudistusta tervetulleensa, ja sanoo sen olevan ”pitkä rohkea askel oikeaan suuntaan”. Cambridgen yliopiston taloustieteen professori Michael Grubb sanoo, että ehdotus on ”älykäs, hyvin muotoiltu paketti. EU:n kyky tehdä näistä pikainen lainsäädäntöpäätös on ratkaisevan tärkeä, jotta globaalin ilmastosopimuksen solmimiseen tarvittava ilmapiiri pysyisi yllä”. Grubb näyttää siis olevan hiukkasen eri mieltä PVO:n toimitusjohtajan Timo Rajalan kanssa, ja aika monen muunkin suomalaisen teollisuuspampun.

Finacial Times kirjoittaa Suomen vaalirahoitusskandaalista. Lehti referoi tapahtumia, muun muassa Kallin ja Vanhasen suustaan päästämiä sammakoita ja siteeraa Transparency Internationalin Suomen toimiston Antti Pihlajamäkeä, joka sanoo, että Suomen vaalirahoitus ei ole lainkaan läpinäkyvää, nykyinen laki ei ole lainkaan tyydyttävä. Se asettaa valituille kansanedustajille velvollisuuksia mutta ei sanktiota rikkomuksista. Lehti kommentoi: ”Mutta edelleen jää kysymys siitä, miksi niin hämärä laki ylipäänsä kirjoitettiin maassa, joka on niin sitoutunut avoimuuteen, ja miksi lakia ei ole uudistettu aikaisemmin.”

Ehkä FT:n toimittajalta on jäänyt huomaamatta se, että koko laki on aika tuore, se säädettiin vasta vuoden 2000 jälkeen, ja ensimmäiset eduskuntavaalit, joissa lakia sovellettiin, pidettiin vuonna 2003. Tilanne on siis vielä huonompi kuin toimittaja näyttää ajattelevan.