”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Suomen, Ranskan ja Britannian ydinturvaviranomaiset arvostelevat Olkiluodon uutta reaktoria

 

Maanantaina oli Europarlamentissa vapaapäivä, koska pyhäinpäivä jatkui Belgiassa maanantaihin. Eilen siis häärin Pispalassa vanhojen ikkunoiden kimpussa, rapsutin ja maalisuti kourassa. Kun tänään tulin Brysseliin, sain kutsun ranskalaisen tv-kanava 24:n keskusteluun ydinvoimasta.

Kutsu johtui siitä, että kolmen maan, Suomen, Britannian ja Ranskan ydinturvaviranomaiset ovat julkisesti arvostelleet EPR-ydinreaktorien, jollainen Olkiluotoonkin rakenteilla oleva reaktori on, automaatiojärjestelmän turvallisuutta. Tällainen usean maan ydinturvaviranomaisten yhteinen kannanotto on sangen poikkeuksellinen ja asiasta on syntynyt kohtalainen kohu useissa maissa. Osallistuin tv-keskusteluun Europarlamentin kellaritiloissa olevasta studiosta, muut keskustelijat olivat Pariisissa. En nähnyt muista edes kuvaa, kuulin heidät vain korvakuulokkeen kautta. Sujui se silti. Ydinvoiman kannattajia edusti Bruno jotakin, jonka argumentit olivat silkkaa slogan-tasoa. Hän toisti iskulauseita, EPR on maailman modernein ja turvallisin ydinreaktori, ydinvoima on puhdasta ja turvallista, janiinedelleen.

Kolmen maan ydinturvaviranomaisten kritiikki kohdistuu siihen, että EPR-reaktorin turvajärjestelmien ohjaus ei ole riittävän selkeästi erillään voimalan normaaleja toimintoja ohjaavasta automatiikasta. Ydinvoimalan turvajärjestelmiltähän vaaditaan, että ne toimivat joka tapauksessa, vaikka kaikki muu menisi epäkuntoon ja pieleen.

Suomen STUKhan arvosteli Olkiluoto kolmosen automaatiota jo keväällä. Tämän päivän uutisten mukaan Areva ottaa asian vakavasti. Herää kysymys, ottiko Areva asia vakavasti vielä silloin, kun urputtajana oli vain pienen Suomen ydinturvaviranomainen.