Suomen ikioma energiatotuus
08.05.08 Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomat
EU on energia-asioissa pahasti harhautunut. Onneksi Suomessa tiedetään, että ainoat merkittävät energianlähteet ovat kivihiili ja ydinvoima, joista ilmastonmuutoksen takia jäljelle jää vain ydinvoima. Tiedämme tämä totuuden yhtä selkeästi kuin 1980-luvulla sen, että Neuvostoliitto on ikuinen.
Suomi on läntisten teollisuusmaiden ainoa ydinaseeton maa, jossa edes harkitaan uusia ydinvoimaloita. Maailman lehdistössä ivaillaan Olkiluoto kolmosen aikataulun viivästymiselle, laatuongelmille ja hinnan kohoamiselle. Suomen kurssi ei tällaisten lillukanvarsien takia horju.
Olkiluotoon rakennetaan ydinvoimalaa, jossa uraanitonnista on määrä ottaa energiaa irti enemmän (60 GWd/tU) kuin yhdessäkään nyt toimivassa kaupallisessa ydinvoimalassa. Yhdysvaltojen ydinturvaviranomainen NRC on vasta selvityttämässä, voidaanko tällainen uraanin korkea polttoaste toteuttaa turvallisesti. Tänä keväänä julkaistujen tulosten mukaan turvakriteerit eivät täyty, ellei reaktorin polttoainesauvojen rakennevaatimuksia muuteta. NRC on käynnistämässä kolmivuotista selvitystä siitä, miten tämä ongelma ratkaistaan.
Olkiluodon uusi ydinvoimala on määrä käynnistää noin kolmen vuoden kuluttua. Meidän ei tarvitse odottaa USA:n selvityksiä, koska geneettiset ominaisuutemme tekevät suomalaisesta ydinvoimasta turvallista.
Euroopassa eniten uutta sähkövoimalakapasiteettia on seitsemän vuoden ajan rakennettu maakaasun ja tuulivoiman varaan. Viime vuonna Euroopassa uutta tuulivoimaa valmistui yli 8500 MW ja ydinvoimateho väheni 1200 MW:lla. Koko maailmassa sähköverkkoon kytketty uusi tuulivoimateho ylitti uuden ydinvoimatehon 1990-luvun lopulla. Vuosina 2004-2006 ero tuulivoiman eduksi oli 6,5-kertainen ja viime vuonna jo 10-kertainen. Mutta Suomessa tiedetään, että nämä ovat vain väärinkäytettyjä lukuja.
Muualla tuulivoiman takia verkossa tarvitaan uutta säätövoimaa vasta, kun tuulisähkön osuus on yli 10 %. Suomessa uutta säätötehoa tarvitaan, kun tuulisähkön osuus on nolla pilkku jotakin ja siksi on rakennettava Vuotoksen ja Kollajan altaat.
Saksassa uusiutuva energia työllistää yli 200 000 ihmistä. Suomessa EU:n uusiutuvan energian tavoitteet ovat uhka. EU:n komission puheenjohtaja Barroso puhuu uudesta teollisesta vallankumouksesta, joka tarvitaan ilmastonmuutoksen selättämiseksi; nyt, kun Kiina ja Intiakin ovat kirimässä uusiutuvan energian suurvalloiksi, EU:n pitää uuden energiatekniikan investointikannusteilla varmistaa pysymisemme teknisen kehityksen kärjessä. Mutta Suomi on jo korkean tekniikan maa eikä energiatekniikka meillä enää voi kehittyä.
Satu Hassi
Sähkövoimatekn. lis.
Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja