”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Suomen hallitus muutti kantaa EU:n asedirektiiviin

Junassa matkalla Tampereelta Helsinkiin luin lehtien runsasta raportointia Jokelan koulun tapahtumista. Lehtitietojen perusteella vaikuttaa siltä, että koulun opettajat ovat toimineet sangen fiksusti, tumpelommalla toiminnalla uhreja olisi voinut tulla vielä paljon enemmän. Ja onpa ollut onni, ettei ampuja onnistunut tulipalon sytyttämisessä, silloin uhreja olisi voinut tulla todella paljon enemmän.

Tulin Helsinkiin Eduskunnan auditoriossa järjestettävään ydinvoimakriittiseen seminaariin, johon olin lupautunut toiseksi puheenjohtajaksi. Monitorit näyttivät täysistuntoa, jossa käsiteltiin ”Tehy-pakkolakia”. Kuulin kansanedustajilta, että eduskunta tulee istumaan koko viikonlopun tuon erityislain takia. Tuntui aika dramaattiselta, kun samaan aikaan omat ajatukset pyörivät vielä Jokelan tapahtumissa.

Minua harmittaa, että hallitus on juuri päättänyt laskea autoveroa. Päätöksessä on hyvää ja kannatettavaa se, että autovero porrastetaan auton hiilidioksidipäästöjen mukaan. Mutta miksi ihmeessä piti alentaa autoveron kokonaiskertymää? Ei tosiaan tunnu uskottavalta, ettei hoitajien palkankorotuksiin ole varaa, kun on varaa alentaa autoveroa.

Kesken seminaarin sain tekstiviestin, joka kertoi, että Suomen hallitus on muuttanut kantaa EU:n asedirektiiviin. Tähän astihan Suomi on ainoana maana vastustanut 18 vuoden ikärajaa aseenkantoluvalle. Tänä aamuna Suomen hallitus on päättänyt muuttaa linjaa ja hyväksyä tuon ikärajan. Eduskunnan suuri valiokunta on yhtynyt hallituksen kantaan. Hyvä! Itse olen ollut tätä mieltä alun perinkin, huolimatta siitä että tämä mielipide on vaikuttanut epäsuositulta Suomessa.

Ydinvoimaseminaarissa yhden mielenkiintoisimmista näkemyksistä esitti ruotsalainen professori Mörner. Hän sanoi, että Olkiluoto on geologisesti huono paikka käytetyn ydinpolttoaineen (joka on erittäin radioaktiivista) loppusijoitukseen. Hän kysyi, mitä Suomi tekee, jos kallioperässä tehtävät tutkimukset osoittavat, ettei paikka käykään ydinjätehaudaksi. Kauppa- ja teollisuusministeriön edustaja vastasi, että varapaikka on Loviisa. Minä en kyllä usko sellaiseen sattumaan, että juuri ydinvoimalapaikkakunnilla kallioperä olisi kaikkein paras kätkemään ydinvoimahaudan.

Poimintoja uutisvirrasta:

Vihreät arvostelevat ankarasti komission toissa päivänä julkaisemia suunnitelmia lentoliikenteen matkustajatietojen keräämiseksi ja tallentamiseksi terrorismin vastaisen taistelun nimissä. Ehdotus on suurin piirtein kopio siitä, mitä USA vaatii alueelleen tulevista matkustajista. Vihreät arvostelevat ehdotusta muun muassa siitä, että kunnon arviointia siitä, mitä hyötyä näillä toimilla saataisiin, ei ole tehty. Myös tietosuoja on riittämätön.

Europarlamentin äärioikeistolainen ryhmä on hajoamassa. Ryhmän johtaja, italialainen Alessandra Mussolini, on solvannut romanialaisia sen verran rankasti, että ryhmän 5 romanialaista jäsentä eroaa. Näin ryhmän jäsenmäärä putoaa alle sen vähimmäisrajan, joka Europarlamentti vaatii poliittiselta ryhmältä. Mainiota! Äärinationalistien yhteistyö yli rajojen onkin sisäisesti ristiriitainen asia, ei ihme, ettei se tuppaa onnistumaan myöskään käytännössä.

EU:n komissio uhkaa Turkkia jäsenyystien jäädyttämisellä, ellei Turkki muuta rikoslakinsa kuuluisaa artiklaa 301, joka säätää rikokseksi Turkin kansallisen kunnian loukkaamisen. Tätä pykälää käytetään koko ajan muun muassa kirjailijoita, toimittajia ja tutkijoita vastaan.

Kiinassa valmistetuista lasten leluhelmistä on löytynyt ainetta, joka elimistöön joutuessaan muuttuu ”gamma”-huumeeksi. Kuusi lasta sairastui ja kaksi vajosi peräti koomaan helmiä nieltyään. Huh! Tämäkin alleviivaa sitä, että oli totisesti aika säätää EU:lle ajanmukainen kemikaalilaki, toivottavasti sen toimeenpano tulee lopettamaan tällaiset. Tämä on ties kuinka mones skandaali, joka liittyy Kiinassa valmistettuihin tuotteisiin. Tätä menoa muut maat eivät kohta huoli Kiinassa valmistettuja tuotteita markkinoilleen.

International Herald Tribune kirjoitti lokakuun lopulla siitä, että Kiina on myös lääketeollisuudessa väärennettyjen ja huonolaatuisten raaka-aineiden lähde. Kiinan lainsäädäntö ei vaadi valvontaa eikä sertifiointia sellaisille lääkkeiden ainesosille, joita kemian teollisuus valmistaa. Kiinan lainsäädäntö ei salli sitä, että kemian teollisuus myy ilman valvontaa tuotettuja raaka-aineita lääketeollisuudelle, mutta niin se kuitenkin tekee, ja isosti. Tällaisia raaka-aineita, joista iso osa on huonolaatuisia ja osa täysin väärennettyjä, käytetään suuria määriä niiden lääkkeiden tuotannossa, joita myydään Internetissä halvalla.

Environment Science and Technology -lehti on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan valtamerilaivat aiheuttavat joka vuosi 60 000 ennenaikaista kuolemaa. Laivojen savukaasut ovatkin tosi likaisia, ne pilaavat Euroopassakin hengitysilmaa tosi pahasti, erityisesti rannikoiden tuntumassa.

Australialaiset tutkijat kertovat alkaneensa ymmärtää valaiden laulua. Tutkijat väittävät tunnistavansa muun muassa flirttailun äänen ja äitien varoitushuudot lapsilleen. Sen jälkeen, kun kävin Vienanmerellä katsomassa maitovalaita, uskon että valaat kommunikoivat toisilleen varsin kehittyneellä tavalla.

Öljyn tynnyrihinta lähentelee jo sataa dollaria. Sinä aikana kun olen ollut meppi, se nousi ensin suunnilleen 20 dollarista 40:een. Hirmumyrsky Katrinan jälkeen se käväisi 70 taalan tuntumassa ja tuli sieltä jonkin verran alas. Nyt lähestytään uutta ”haamurajaa”. On mielenkiintoista, että ruoan hinta nousee myös kovaa vauhtia, muun muassa maidon maailmanmarkkinahinta on noussut lujaa.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on julkaissut uuden maailman energiakatsauksen. IEA varoittaa siitä, että energiatarve kasvaa tosi nopeasti ja päästöt samalla, etenkin Kiinan ja Intian nopean talouskasvun takia. Nykymenolla maailman hiilidioksidipäästöt kasvavat 57 % vuoteen 2030. Tämä kehitys voi johtaa maapallon lämpenemiseen 5-6 asteella, mikä olisi megakatastrofi. Jos halutaan estää maapallon lämpeneminen yli 2 asteella, globaalien päästöjen pitäisi tuohon mennessä olla jo laskussa. Jos tuo EU:n asettama tavoite halutaan toteuttaa, tarvitaan IEA:n mukaan ”ennennäkemättömiä” toimia.

Se on minusta täysin päivänselvä asia, että ilmaston suojelemiseksi tarvitaan ”ennennäkemättömiä” toimia. Mutta ei se tarkoita että niiden pitäisi johtaa yleiseen kurjuuteen. Toisaalta IEA perinteisesti on arvioinut puhtaan energiatekniikan mahdollisuudet paljon pienemmiksi kuin monet muut asiantuntijaorganisaatiot.

IEA:n ennusteessa Kiina ostaisi vuonna 2030 maailmanmarkkinoilta öljyä yhtä paljon kuin USA nyt.

Optimistisempi on uutinen australialaisesta Cloncurryn kaupungista, joka aikoo kahdessa vuodessa toimia aurinkoenergian varassa. Lisää tällaista!

EU:n komissio harkitsee lentoliikenteen lisäksi myös muiden liikennemuotojen liittämistä hiilidioksidin päästökauppaan. Mielenkiintoista, mutta autoliikenteen päästöjen rajoittamiseksi tämä keino ei kyllä riitä.

Hillary Clinton on tällä viikolla julkaissut oman ilmasto-ohjelmansa. Se sisältää monia hyviä asioita. Mutta yksi asia saa minut huolestumaan. Hillary sanoo, että Kioton sopimuksen seuraajasopimus pitäisi saada neuvoteltua vuoteen 2010 mennessä. EU:n aikataulutavoite on vuosi 2009. Kioton sopimushan ei sano mitään vuoden 2012 jälkeisestä ajasta, ja jokunen vuosi menee siihenkin kun maat ratifioivat sopimuksen. Vähän aikaisemmin Al Gore on ehdottanut ”ilmastonsuojelun Marshall-ohjelmaa”. Sir Nicholas Stern on arvioinut, että ilmastonsuojeluun tulisi vuosittain investoida noin prosentti maailman kansantuotteesta. USA pani aikoinaan Marshall-apuun 2 % kansantuotteestaan. Jos se oli mahdollista silloin, miksei nyt? On m
aapallon säilyttäminen ihmiskunnalle asuinkelpoisena vähintään yhtä tärkeää kuin aikaoinaan oli toisen maailmansodan jälkeinen jälleenrakennus.

New Yorkin kaupungin pormestari Bloomberg on vaatinut hiilidioksidiveroja, joiden tuotolla tulisi alentaa tuloveroja. Vihreiden perinteinen verolinja saa kannatusta. Tällä viikolla julkaistun mielipidetiedustelun mukaan 83 % haastatelluista ihmisistä katsoi elämäntapamuutokset välttämättömiksi ilmastonsuojelun vuoksi. 61 % katsoi, että energian hintaa pitää nostaa, jotta energian säästö saa vauhtia. Ihmiset eivät aina ole ihan niin itsekkäitä kuin poliittiset päättäjät usein olettavat.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että ilmastonmuutos tappaa jo nyt 150 000 ihmistä vuosittain. Tänä vuonna 66 miljoonaa ihmistä Aasiassa joutui kodittomiksi tuhotulvien takia. Tänä syksynä miljoona ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan Kaliforniassa maastopalojen takia.