”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Sulaako Pohjoisnapa tänä vuonna?

Tänään jet lag tuntuikin sitten aika lujaa.

Iltapäivällä tapasin harvinaisen aggressiivisen teollisuuslobbarin. Ensin hän vaati vaatimasta päästyään teollisuudelle ilmaisia päästöoikeuksia päästökaupassa eikä millään meinannut uskoa, että kerta kaikkiaan olemme tästä asiasta eri mieltä, asia ei jankuttamisella miksikään muutu. Sen jälkeen hän alkoi paukuttaa, että kansainvälisen ilmastosopimuksen aikaansaaminen on tosi tärkeää. Kerroin, että olen samaa mieltä ja että juuri tämän tavoitteen eteen tekee töitä tosi iso joukko ihmisiä, muun muassa minä, ja juuri siksi esimerkiksi olin viikonlopun Japanissa. Hän vain jatkoi inttämistä, kansainvälinen ilmastosopimus pitäisi ehdottomasti saada aikaan. Sanoin että kuulun niihin, jotka myös tekevät tälle asialla jotain eivätkä vain puhu, ja juuri siksi juuri tällä hetkellä olen jet lagin väsyttämä. Lobbari vain jatkoi ja jatkoi ja lopulta melkein jouduin heittämään hänet ulos.

Stressaantunutta oloa ei helpottanut se, kun sähköposteista ilmeni, että remonttityömaallemme keittiökalusteita toimittanut firma on sekoillut. Maanantaina on toimitettu kalusteet taloomme tulevien kahden pienen vuokra-asunnon keittiöihin. Johdonmukaista firman toiminnassa on ollut vain noiden kahden keittiön sekoittaminen keskenään. Olin soittanut firmaan Helsingin lentokentältä ennen Tokion lennon lähtöä ja ihmettelin, kun en ollut nähnyt lopullista listaa alakerran keittiön kalusteista. Myyjä väitti lähettäneensä sen. Tokion hotellihuoneesta käsin tutkin sähköpostini ja totesin, että en todellakaan ole saanut kalustelistaa enkä sen keittiön asennuspiirustusta. Eilen ja tänään sitten ilmeni, ettei myyjä ollut koskaan lukenut sitä lopullista tilauslistaa, jonka olin lähettänyt hänelle 15.6. ja toiseen kertaan 24.6. Hän oli toimituttanut meille vanhentuneen suunnitelman mukaiset eli osittain vääränlaiset kalusteet. Kaikkea sitä näkee. Ei Suomessa äkkipäätä arvaisi, että yli tuhannen euron kauppoja hoitavat ihmiset, jotka eivät osaa tai viitsi lukea.

Poimintoja uutisvirrasta:

Viime viikon lopulla on julkaistu tutkijoiden arvio, jonka mukaan pohjoisnapa voi sulaa jo tänä kesänä. Eräs tutkija sanoo, että mahdollisuudet ovat 50-50, Pohjoisen jäämeren jään sulaminen on tänä kesänä ollut niin vauhdikasta.

Reuters on uutisoinut Tokion Globe-kokouksemme päätöslauselman ja sen, että viesti on viety Japanin pääministeri Takeo Fukudalle. Mukavaa!

Uusi-Seelanti on päättänyt kieltää hehkulamppujen myynnin ensi vuoden lokakuusta alkaen. Hyvä! Vähän aikaisemmin Euroopan lampputeollisuus ilmoitti vähentävänsä elohopean määrää pienoisloistelampuissa eli ”energiansäästölampuissa”. Sekin on hyvä.

Intia on ilmoittanut aloittavansa Kiinan kanssa yhteistyön, jotta ilmastonmuutos Himalajalla saataisiin aisoihin. Tätä olenkin odottanut. Himalajan jäätiköiden sulaminenhan on megauhka molemmille näille maille, koska kaikki Etelä-Aasian suuret joet saavat alkunsa Himalajan jäätiköiltä.

IEA varoittaa, että öljyn kysyntä ja tarjonta eivät ole tasapainossa edes 140 dollarin barrelihinnalla. Öljyn hinta voi siis hyvinkin jatkaa nousuaan.

No, valoa on näkyvissä. YK:n ympäristöohjelma UNEP sanoo tuoreessa raportissaan, että uusiutuvasta energiasta on tullut uusi ”kultakuume”, kun investoinnit tähän alaan maailmassa nousivat viime vuonna peräti 60 %. Tämä ajatus muuten tulee esiin yhdeltä jos toiseltakin suunnalta. Muun muassa amerikkalaiset riskisijoittajat panevat nyt rahojaan uusiutuvan energian firmoihin, vastaavalla tavalla kuin joitakin vuosia sitten IT-alaan.