”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

STUK:n johtaja asettuu kiireen puolelle

Kauppalehti on tänään julkaissut Säteilyturvakeskuksen johtajan Jukka Laaksosen kirjeen ydinvoimayhtiö Arevan toimitusjohtajalle Anne Lauvergeonille. Kirjeen sisältö on ihan uskomaton. Laaksonen sanoo Kauppalehden mukaan muun muassa: ”Teemme parhaamme välttääksemme tarpeettomat myöhästymiset Olkiluodossa.” ”Minulla ei ole epäilystäkään lopullisen tuloksen hyväksyttävyydestä.” ”Voitte olla varma, että epäystävälliset lehtikirjoitukset eivät ole vaikuttaneet minuun enkä anna niiden vaikuttaa hyvään yhteistyöhön organisaationne asiantuntijoiden ja johdon kanssa.” ”Tunnustan täysin Arevan arvon läntisen Euroopan ydinvoimarakentamisen resurssien uudelleen vakiinnuttajana, enkä usko, että mikään muu yhtiö olisi voinut tehdä sitä vallitsevissa olosuhteissa paremmin.”

Kirje on kirjoitettu viime keväänä. Laaksonen puhuu siinä kuin ydinvoimalobbari, ei kuten säteilyturvallisuuden vahtikoira. Vielä sen jälkeen, kun vuodetut dokumentit ja työntekijöiden haastattelut osoittivat, että työntekijöitä on peloteltu olemaan paljastamatta laatuongelmia ulkopuolisille ja jopa työmaan omille laadunvalvojille, Laaksonen sanoi MTV3:lle: ”… heillä [Arevalla] on maailman paras ja turvallisin tuote eikä meillä ole mitään syytä epäillä sitä eikä meillä ole myöskään syytä epäillä heidän vilpittömyyttään.”

Minun tukkani nousee pystyyn. On todella aihetta panna myös STUK:n oma toiminta syyniin. Suomessa elätellään mielikuvaa, että STUK on maailman tiukin ydinturvallisuuden vahtikoira. Olen tavannut ulkomaalaisia asiantuntijoita, jotka ovat ihan eri mieltä.

Ainakin sienten valvonnan osalta tiedän STUK:n tosi lepsuksi. Saksan viranomaiset seuraavat tarkasti, ettei toreilla ja kaupoissa myydä sieniä, joissa on Tshernobylin jäljiltä radioaktiivista cesiumia yli EU-rajan. Tarkastajat kiertävät toreilla ja EU-rajan rikkovia sieniä myyvä saa sakot. Suomessa STUK heräsi tosi myöhään tekemään edes lehdistötiedotteita siitä, että laajoilla alueilla Suomessa suositut sienet, kuten suppilovahverot ylittävät EU-rajan keskimäärin moninkertaisesti. Muistaakseni vasta viime vuonna STUK suositteli, että myyjät testaisivat myymiensä sienten radioaktiivisuuden. En ole toreilla tavannut yhtään sienen myyjää, joka olisi kuullut tästä suosituksesta, en edes Tampereella, joka ympäristöineen kuuluu Suomen pahimman Tshernobyl-laskeuman alueeseen, ja yhteen pahimmista ylipäänsä koko Euroopassa, ex-Neuvostoliiton ulkopuolella.