”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Strasbourgin parlamenttitalo on palovaarallinen ja vaalirahaskandaali vain paisuu

Europarlamentin vihreän ryhmän sisäiset neuvottelut siitä, kuka pääsee mihinkin valiokuntiin ja kuka saa mitäkin ”prestiisipaikkoja” näyttävät tällä hetkellä aika lupaavilta meidän suomalaisten vihreiden kannalta.

Mutta varsinaisesti hyvillä mielin ei oikein voi olla. Tänään tuli kaksikin ”ei voi olla totta” –tyyppistä uutista. Ensimmäinen oli tieto, että Europarlamentin Strasbourgin rakennus on osoittautunut paloturvattomaksi. Seinien sisässä ja ties missä näkymättömissä olevat teräsrakenteet ovat osoittautuneet sellaisiksi, että ne eivät ole turvallisia, jos rakennuksessa sattuisi syttymään tulipalo. Siihen asti kun nämä rakenteet saadaan korjattua, täysistuntoviikkojen aikana lähistöllä päivystää palomiehiä, jotta he voivat toimia nopeasti, jos jotain sattuu.

Vihreä ryhmä otti uutisen vastaan tyrmistyneenä. Tämä alleviivaa entisestään sitä, miten järjetöntä ja naurettavaa on sukkuloida kerran kuussa Strasbourgiin ja takaisin. Viime vuoden elokuussahan istuntosalista romahti katto, onneksi ketään ei sattunut olemaan alla. Ryhmän keskustelussa mietittiin muun muassa sitä, voimmeko yksinkertaisesti kieltäytyä menemästä paikalle tai protestoimmeko paikan päällä jotenkin muuten. Keskustelussa tuotiin esille myös se, että parlamentti osti rakennukset joitakin vuosia sitten Strasbourgin kaupungilta, siinä yhteydessä asiantuntijaryhmä tarkasti rakennukset. Pitäisi selvittää, mikä on tämän ryhmän vastuu. Itse totesin, että jos on ostettu rakennus, jossa on piileviä vikoja (joita ostaja ei voi havaita), kauppa pitää voida purkaa tai ainakin hintaa alentaa jälkikäteen. Nyt on ilmennyt jo ainakin 2 piilevää vikaa, viime vuonna istuntosalin sisäkaton kelvottomat kiinnikkeet ja nyt teräsrakenteiden paloturvattomuus.

Ja kotona Suomessa vaalirahaskandaali paisuu aina vain. Varmaankin pääministeri Vanhanen ja moni muu skandaaliin sekaantunut poliitikko toivoi, että kohu päättyisi Kevan toimitusjohtaja Kauppisen eroon. Mutta tänään Hesari kertoo, että samainen Kauppinen kestitsi Kevan rahoilla useaan otteeseen niitä liikemiehiä, jotka antoivat vaalirahaa Keskustalle ja Kokoomukselle sekä joukolle poliitikkoja, pääosin samoista puolueista. Hesarin mukaan Kauppinen on isännöinyt viittä tapaamista, johon on osallistunut Nova Groupin johtoa. 21.2.07 Kevan omistamassa Järsön koulutuskeskuksessa oli tilaisuus, jonka osanottajalista oli melkein sama kuin Matti Vanhasen kuukautta aiemmin isännöimässä Kesärannan tapaamisessa. Järsössä olivat keskustan puoluesihteeri Korhonen, keskustan yhteyspäällikkö Lasse Kontiola, sekä Novan johtajat Merisalo ja Yli-Saunamäki. Kaiken huipuksi Kauppinen oli jälkikäteen korjannut tilaisuuden kuittia 30.6.09 ja pyyhkinyt yli Merisalon ja Kontiolan nimet. Kauppinen on kestinnyt useita kertoja myös liikemies Kyösti Kakkosta, joka antoi vaalirahaa Kehittyvien Maakuntien Suomen kautta. Lisäksi Järsössä oli ollut paikalla aiemmin vaalirahauutisissa tuntematon liikemies Juha Kajo, joka on tavannut Kauppisen vuosina 2006-08 seitsemän kertaa. Osassa tilaisuuksista, joihin Kajo osallistui, oli paikalla ministereitä. Keva on 2006-08 mainostanut puoluelehdissä ja satsannut poliittisten puolueiden seminaareihin noin 22 700 eurolla.

Nämä paljastukset viittaavat kyllä entistäkin selvemmin siihen, että Keva on kytketty vaalirahakuvioon mukaan.

Minusta haisevan kasan puhdistamiseksi ei todellakaan riitä, että Kevan toimitusjohtaja on eronnut ja Rovaniemen moottorikelkkatehtaan kaupat Kevan ja Novan välillä on tutkittu ikään kuin kyseessä olisi erillinen asia. Jos Keskustan puoluesihteeri ja yhteyspäällikkö ovat olleet mukana Kevan tiloissa pidetyissä ja Kevan kustantamissa tapaamisissa vaalirahoittajien kanssa, Keskusta on puolueensa sotkeutunut juttuun tosi pahasti. Keskustan puoluejohtaja on Matti Vanhanen. Vaikka hän ei itse olisikaan ollut paikalla Kevan tiloissa pidetyissä tilaisuuksissa, hän on puoluesihteerinsä ja muiden puolueensa työntekijöiden esimiehenä vastuussa näiden tekemisistä.

Toistan sen, minkä olen sanonut jo aikaisemmin. Matti Vanhanen on jäänyt kiinni paljon pahemmasta kuin Anneli Jäätteenmäki. Toivon, että oikeuskansleri tai valtakunnansyyttäjä tai joku muu vastaava oikeudellinen auktoriteetti tutkii koko vyyhden kunnolla, eikä vain sen eri osia toisistaan irrallisina.