Strasbourg-rumba aiheuttaa 20 000 tonnia hiilidioksidin tuprutusta
BBC:n aamu-uutiset kertoivat vihreiden brittikollegojeni Caroline Lucasin ja Jean Lambertin tilaamasta tutkimuksesta, jonka mukaan europarlamentin matkustussirkus Brysselin ja Strasbourgin välillä tuottaa ainakin 20 000 tonnin “ylimääräiset” hiilidioksidipäästöt vuodessa, verrattuna siis siihen että parlamentti olisi vain Brysselissä. Tuo määrä vastaa 13 000 edestakaista Lontoo-New York lentoa.
Säätiedot ennustavat, että Delhissä tulee tänään olemaan 39 celsiusastetta. Huh! Jos kevät on noin kuuma, millainen pätsi Delhin kesä tulee olemaan? Kuinka monta ihmistä tulee menehtymään helteeseen?
IEA:n ekonomisti Fatih Birol ennustaa Guardianissa, että Kiinan hiilidioksidipäästöt ylittävät USA:n ennakoitua nopeammin, ensi vuoden sijasta jo tämän vuoden marraskuussa. Kiinan päästövähennysohjelmalla, jonka maan hallitus viime viikolla päätti lykätä epämääräiseen tulevaisuuteen, on tosi kiire. Fatih Birol kertoo myös, että nykyvauhdilla Kiinan päästöt 25 vuoden kuluttua tulevat olemaan kaksinkertaiset verrattuna koko OECD-alueeseen, johon siis kuuluvat EU-maiden lisäksi mm USA, Kanada, Japani ja Australia. Kiinan päästöjen huima kasvu on surullinen ja huolestuttava asia monesta syystä, muun muassa siksi että maa tekee nyt kovaa vauhtia isoja investointeja hiilivoimalaitoksiin, jotka voivat lyhyehkössä ajassa muuttua käyttökelvottomiksi isojen päästöjensä vuoksi. Päästöissä henkeä kohti EU ja USA ylittävät silti Kiinan edelleen reippaasti. Vuonna 2004 USA:n päästöt olivat 5 799 miljoonaa tonnia eli 19,8 tonnia henkeä kohden, Kiinan 4 732 miljoonaa tonnia oli henkeä kohden 3,7 tonnia. USA:n päästöt henkeä kohden olivat siis melkein 6-kertaiset Kiinaan verrattuna.
Täysistunnossa tekijänoikeusrikkomukset
Parlamentin täysistunnon alussa liberaaliryhmän puheenjohtaja Graham Watson käytti paheksuvan puheenvuoron siitä, että Puolan hallitus yrittää mitätöidä liberaaliryhmään kuuluvan puolalaismeppi Bronislaw Geremekin jäsenyyden Europarlamentissa. Hallituksen perusteena on muutama viikko sitten säädetty laki, joka vaatii kaikkia valittuja edustajia allekirjoittamaan vakuutuksen, ettei ole tehnyt yhteistyötä salaisen palvelun kanssa ennen vuotta 1989. Kyseisen lain laillisuus on Puolan perustuslakituomioistuimen käsittelyssä. Geremek on aikanaan allekirjoittanut vastaavia papereita, mutta tätä uusinta hän kieltäytynyt allekirjoittamasta, koska katsoo sen olevan osa Puolan nykyhallituksen käynnistämää noitavainoa. Geremek on aikoinaan ollut tunnettu kommunistihallinnon vastustaja, silloin kun näin toimimalla otti suuren henkilökohtaisen riskin. Sali aplodeerasi Watsonille, isoimpien poliittisten ryhmien edustajat käyttivät asiasta puheenvuoron. Äärioikeiston mepit pitivät kamalan mekkalan, kun puhemies ei ensin aikonut antaa heille puheenvuoroa.
Äänestykset kestivät tosi kauan, välissä parlamentille vielä puhui Intian presidentti. Hän oli kovin kaunopuheinen, siteerasi 3000 vuotta sitten elänyttä tamilirunoilijaa, puhui uskonnon ja tieteen suhteesta, ja lopuksi esitti itse kirjoittamansa runon, jossa ylistettiin EU:n perusideaa rauhan ja vaurauden turvaajana.
Äänestyksissä oli monta vasemmisto, vihreät ja liberaalit –enemmistöä, jota vieressäni istuvat ranskalaiset alkoivat kutsua ”Segolene-enemmistöksi”. Kaksi niistä oli transatlanttisia suhteita käsitelleessä päätöslauselmassa. Ensimmäisessä kehotettiin USA:a ratifioimaan Kioto. Konservatiiviryhmä eli EPP äänesti vastaan, mille monet pudistelivat hämmästyneinä päätään. Toisessa parlamentin enemmistö kehotti Maailmanpankin pääjohtaja Wolfowitzia eroamaan, hänhän on joutunut kiinni väärinkäytöksistä.
Lakiehdotus, jota koskevissa äänestyksissä vihreät olivat melkein joka kohdassa häviävällä puolella koski rikosoikeudellisia seuraamuksia tekijänoikeusrikkomuksista. Se sentään meni läpi, että ei-kaupallinen kopiointi perhekäyttöön ei ole rikos. Loppuäänestyksessä myös liberaaliryhmä äänesti koko pakettia vastaan, vihreiden tavoin. Useimmat direktiiviehdotuksen asioista on jo katettu jäsenmaiden kansallisella lainsäädännöllä, ei ole mitään erityistä tarvetta säätää niistä koko EU:n yhteistä lakia.
Yksi äänestyksistä koski monopolien vastaisen EU-lainsäädännön rikkomuksia. Enemmistö kannatti ryhmäkanteen mahdollistamista, EPP-ryhmä äänesti sitä vastaan.
Äänestysten jälkeen ehdin vähän aikaa olla Europian eli Euroopan öljyalan liikennepolttoaineita käsittelevällä lounaalla. Esitysten pääidea oli lobata komission ehdottamaa liikenteen 10 %:n biopolttoainekiintiötä vastaan. Vaikka uudet eli toisen sukupolven biopolttoaineet ovat sekä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä että fossiilien korvaajina 2 kertaa parempia kuin perinteiset, jotka siis perustuvat ruoan muuttamiseen polttonesteeksi, niin vielä kaksi kertaa parempi hyöty saadaan polttamalla puuta (tai muuta selluloosapohjaista biomassaa) sähköksi ja lämmöksi. Europian esityksessä oli paljon järkeä, mutta silti en pidä ajatuskulusta, joka jättää ainoaksi vaihtoehdoksi fossiiliöljyn käyttämisen liikenteen polttoaineena – aina ja iänkaikkisesti. Europia ei puhu mitään esimerkiksi joukkoliikenteen ja junien suosimisesta, autojen polttoaineenkulutuksen vähentämisestä, eikä tietenkään sähkö- tai vetyautoista. Itse uskon, että jätteistä ja selluloosabiomassasta valmistettavilla toisen sukupolven biopolttoaineilla tulee olemaan iso merkitys, mutta eivät ne tietenkään kaikkea ratkaise.
Eurooppa uuden teollisen vallankumouksen kynnyksellä
EU:n komission ympäristöosaston johtaja Timo Mäkelä on käynyt Helsingissä ja useampikin lehti on haastatellut häntä. Mäkelä esittää, että Eurooppa on uuden teollisen vallankumouksen kynnyksellä, uuden vallankumouksen tulee tuomaan ympäristöystävällinen teknologia. Sen maailmanmarkkinat ovat jo biljoona euroa ja vuonna 2020 niiden ennustetaan olevan 2,2 biljoonaa. Ala työllistää jo nyt EU:ssa 3,5 miljoonaa ihmistä, enemmän kuin autoteollisuus. Ja toisin kuin useimmilla muilla teollisuudenaloilla, työpaikkoja syntyy koko ajan lisää.
Parlamentti päätti tänään asettaa väliaikaisen ilmastovaliokunnan, joka tarkastelee ilmastonmuutosta, sen seurauksia ja torjuntatapoja poikkisektoraalisesti. Illalla vihreä ryhmä valitsi minut yhdeksi edustajakseen tuohon valiokuntaan.
Iltapäivällä istunnossa oli harvinaislaatuinen työjärjestysäänestys. Konservatiiviryhmä EPP halusi esityslistalta pois keskustelun ja päätöslauselman homofobiasta. Äänin 210-103 asoia päätettiin pitää listalla. Ilmeisesti erityisesti puolalaiset konservatiivit olivat lobanneet ryhmänsä vaatimaan asiaa pois istunnon esityslistalta.
Financial Timesissa on kriittinen juttu vapaaehtoisten hiilidioksidipäästöhyvitysten markkinoista. Osa näillä ”vihreän kultakuumeen” markkinoilla liikkuvasta rahasta on käytetty projekteihin, joista ei seuraa todellista ympäristöhyötyä. On tosiaan aika säätää lailla näiden nopeasti kasvavien markkinoiden pelisäännöt.
USA:ssa eläkkeellä oleva kenraali Gordon Sullivan on kommentoinut ilmastonmuutokseen liittyviä turvallisuusriskejä näin: ”Sotilaalla ei koskaan ole 100 %:n varmuutta. Jos odotat 100 %:n varmuutta, taistelukentällä tulee tapahtumaan pahoja.” Niinpä.
Vihreiden sähköpostilistoilla kerrotaan Antwerpenin yliopiston tutkimuksesta, joka koskee Belgiassa myytävän ruoan PBDE-pitoisuutta. PBDE on terveydelle haitallinen bromattu palonestoaine. Sitä on eniten kalassa, kaikkein eniten tuoressa lohifileessä. Voi voi, Brysselissä syön aika paljon kalaa.