”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Stern sanoo aliarvioineensa ilmastonmuutosta

International Herald Tribunessa vinoillaan Bushin viimeviikkoiselle ilmastolinjapuheelle. Gail Collins vertaa kolumnissaan Bushin ilmastopolitiikkaa laihduttamiseen. Vuonna 2002 Bush ilmoitti, että USA:n päästöt vuonna 2012 tulevat olemaan 18 % alle sen, mihin ”business as usual” johtaisi. Collins visioi mitä tapahtuisi, jos Bush olisi vuonna 2002 huomannut lihoneensa 20 kiloa, 110 kiloon, ja asettanut vastaavan painonhallintatavoitteen. Vuonna 2008 hän pitäisi Valkoisen talon ruusutarhassa puheen 161-kiloisena, istuviltaan. Vuonna 2012 hän painaisi 200 kiloa. Jos hän vuonna 2008 asettaisi tavoitteekseen lopettaa lihominen vuonna 2025, hän kertoisi aikanaan tavoitteen saavuttamisesta 243-kiloisena, pyörätuolissa.

IHT:n toinen kolumnisti, Nicholas D. Kristof, vertaa toisiinsa Bushin ilmastopolitiikkaa sekä suhtautumista Pohjois-Korean ja Iranin ydinohjelmiin. ”Kuvitelkaa, että presidentti George W. Bush julkistaisi toimenpideohjelman Iranin ja Pohjois-Korean ydinaseiden suhteen ja julistaisi: ’He lopettavat ydinaseiden valmistuksen vuoteen 2025 mennessä. Me saavutamme tämän tavoitteen kannusteilla ja vapaaehtoisin toimin, ilman toimenpideohjelmia. ’”

Kauppalehdessä kerrotaan, että hedge-rahastot, joihin on sijoitettu muun muassa suomalaisten eläkevakuutusyhtiöiden rahoja, kätkevät sisäänsä miljardien eurojen rötökset. Brittiläinen vakuutusmeklari Howden arvioi 10 vuoden aikana todennettujen rikosten rahalliseksi arvoksi yli 5,5, mrd euroa. Vihreät ovat europarlamentissa vaatineet hedge-rahastojen tiukempaa säätelyä, mutta olemme aina jääneet vähemmistöön. ”Lievempi” rikosmuoto on se, että rahasto antaa väärää ja harhaanjohtavaa tietoa sijoituskohteista ja tuotoista. Rankempaa rikollisuutta ovat suoranaiset kavallukset.

Luin lehdestä myös, että suomalaisista eläkevakuutusyhtiöistä suurin hedge-salkku on Varmalla. Vai niin. Aikoinaan, kun 1980-luvulla vapaana kirjailijana otin yrittäjäeläkevakuutuksen, otin sen Eläke-Kansaan. Se meni nurin E-liikkeen 1980-luvun kasinoseikkailujen takia. Siirsin vakuutuksen Varmaan. Saapa nähdä, miten yrittäjäeläkkeeni siellä käy.

Lentokoneessa saamani vesipullo kertoo alkuperäkseen: ”Hassia Mineralquellen”

Uutisia viime päiviltä:

Nicholas Stern, tunnetun ”Sternin raportin” tekijä sanoo aliarvioineensa ilmastonmuutosta, kun hän raportissaan vertasi sen vaikutuksia 1930-luvun lamaan. Sternin raportti julkaistiin lokakuussa 2006, mutta sen jälkeen julkaistut tiedot ovat saaneet hänet siihen tulokseen, että ilmastonmuutos on vieläkin vakavampi uhka kuin hän syksyllä 2006 ymmärsi. ”Päästöt kasvavat paljon nopeammin kuin olimme ajatelleet, planeetan kyky imeä hiilidioksidia on pienempi kuin luulimme, kasvihuonekaasujen riskit ovat potentiaalisesti suuremmat kuin varovaisemmissa arvioissa, ja ilmastonmuutos näyttää etenevän nopeammin”, hän summasi. Niinpä.

Sen sijaan Sternin aiempi arvio ilmastonsuojelun hinnasta, noin 1 % maailman kansantuotteesta vuosittain, pitää edelleen kutinsa.

Worldwatch kertoo uusien satelliittikuvien paljastavan, että sademetsien peittämä alue Amazonilla on kutistunut entisestään.

Strasbourgissa sataa. Illalla lähellä hotellia näin partaisen miehen asettumassa yöpuulle erään pankin pankkiautomaattitilaan.