”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Sovinismissa Suomi on Itä-Eurooppaa

Lehdissä jauhetaan Ilkka Kanervan tekstiviestejä. Vanhanen sanoo, että kyseessä on yksityisasia, Kanerva nauttii täyttä luottamusta. Minusta asia ei ole näin vähällä kuitattu. Millaisen signaalit Suomi antaa muulle maailmalle, jos hyväksymme ulkoministerin, joka jää toistamiseen kiinni nuorten tyttöjen jahtaamisesta tekstiviestein? Minusta viesti on, että olemme Itä-Euroopan maa, jossa sovinistinen öykkäröinti sallitaan korkeassakin asemassa. Tällainen kuva syntyy varsinkin, kun vastikään paljastui seksuaalisen ahdistelun yleisyys eduskunnassa, etenkin, kun asiasta käydyssä keskustelussa syyllistettiin varsin voimakkaasti niitä, jotka nostavat asian esille.

Keskustelussa on jätetty aika vähälle huomille se asia, joka minusta on pahin: väitteet, että Kanerva on väläytellyt voivansa järjestää nuorille kaunottarille töitä ja tilauksia. Vastaavaahan väitettiin edellisenkin tekstiviestikohun yhteydessä, silloin kun Kanerva oli eduskunnan varapuhemies.

Olimme Jukan kanssa molemmat Helsingissä kokouksissa. Illaksi olimme saaneet Neste Oilin kutsun katsomaan Kaija Saariahon Adriana Mater -oopperaa, jonka näytännön Neste oli ostanut firman 60-vuotissynttäreiden kunniaksi. Kun nyt kerran olimme molemmat Helsingissä, käytimme tilaisuuden hyväksemme. Ooppera oli minusta hieno. Ensimmäinen puolisko oli vähän hidastempoinen, mutta toisessa puoliskossa oli ytyä.

Oopperan teema on se, mitä sota tekee ihmisille, tai mitä väkivalta tekee sekä uhreilleen että tekijöilleen. Adriana Materia kokiessani tulin ajatelleeksi uudesta näkökulmasta myös 1800-luvun klassisia oopperoita ja baletteja. Olen kokenut niistä useimpien juonen umpitylsäksi, jopa perverssiksi. Niissähän tavallinen tarina on, että rikas ja ylhäinen mies viettelee nuoren naisen, joka sitten tuhoutuu, kun tuli luopuneeksi impeydestään väärällä tavalla. Mutta nyt tulin ajatelleeksi, että itse asiassa nämä oopperat käsittelevät kaksinaismoralismia, eli ovat luomisajankohtanaan myös olleet ajankohtaista eettistä pohdintaa, aivan kuten Adriana Mater tässä ajassa.