”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Sokeria ja lamppuja

Voima 2.3.2009

Komitologiaksi nimitetty EU-päätöksenteko on melkein salatiedettä. Kyse on samantapaisesta asiasta kuin että eduskunta säätää lain ja hallitus asetukset. Europarlamentti ja EU:n ministerineuvosto säätävät direktiivit, ja komissio tarkentaa nippelit komitologiassa.

Päivänä, jona kirjoitan tämän, kuulin vireillä olevasta komitologiapäätöksestä, joka koskee ruokaa.

Taustalla on pari vuotta sitten säädetty laki, joka kieltää markkinoimasta rasva-, suola- ja sokeripommeja terveellisinä. Kuvittelin, että kohta esimerkiksi tönkkösokeroituja "maustettuja" jogurtteja ei saisi markkinoida vatsaystävällisinä, saman jogurtin sokeroimatonta versiota kyllä saisi.

Taisin olla väärässä. Nyt valmistunut ehdotus komitologiapäätökseksi sallisi markkinoida maitotuotetta terveysvaikutteisena, jos sokeria on 15 %. Siis kahden desin jogurttipurkissa 30 g, melkein 10 sokeripalaa.

Jos mokoma menee läpi, ei voi kuin onnitella meijeriteollisuuden lobbareita. Ja sääliä jokaista, joka popsii rasvattomassa aamiaisjogurttissaan kourallisen piilosokeria ja ihmettelee kun paino nousee.

Komitologiassa on päätetty myös paljon vastalauseita herättänyt "lamppudirektiivi", jolla poistetaan kaupoista sähkösyöpöimmät lamput. Sen on arvioitu vähentävän EU:n sähkönkulutusta melkein puolella Suomen sähkönkulutuksesta. Hiilidioksidipäästövähennys vastaa 3,5 miljoonan auton poistamista teiltä. Kuluttajien sähkölasku pienenee 5-10 mrd eurolla vuodessa.

Europarlamentti voisi kumota lamppupäätöksen, mutta niin tuskin käy. Ympäristövaliokunta tuki sitä äänin 44-14.

Vastustajat sanovat, että hehkulampun hukkaenergia lämmittää asuntoja ja pienoisloistelampuissa on elohopeaa.

Yhtä hyvin voisi vastustaa televisioiden ja tietokoneiden valmiustilakulutukselle päätettyjä rajoja. Lämmöksi se valmiustilankin törsäämä sähkö muuttuu, samoin sähkösyöpön jääkaapin tai pakastimen.

Pienoisloistelampussa on elohopeaa vähemmän kuin se elinikänsä aikana vähentää kivihiilivoimaloiden piipuista tupruavaa elohopeaa. Hampaan amalgaamipaikassa on elohopeaa satakertaisesti ja vanhanajan kuumemittarissa tuhatkertaisesti verrattuna pienoisloistelamppuun.

Kauppoihin jäävät myös parannetut halogeenilamput, jotka ovat hehkulampun modernimpi versio, ja säästävät sähköä 25-35 % perinneversioon verrattuna. Niitä valmistetaan aivan samanmuotoisina kuin perinnehehkulamppuja, ja ne sopivat samoihin valaisimiin.

Hehkulamppuja ei siis tarvitse hamstrata.