”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Sinertävä katuvalo on silmälle parempi kuin punertava

Aamulehti kertoo, että hämärässä ihminen näkee paremmin sinertävänvalkoisessa kuin punertavassa valossa. Tutkija Meri Viikari on osoittanut tämän väitöskirjassaan. Toisin sanoen punasävyisten natriumlamppujen käyttö katulamppuina ja muina ulkovaloina on huono juttu. Natriumlampuilla saadaan teoreettista valaistustehoa, mutta tällainen valo ei oikeasti auta öistä kulkijaa havainnoimaan ympäristöään niin hyvin kuin teoreettiset valaistuslukemat antavat ymmärtää. Parempi valo saadaan esimerkiksi led-lampuilla.

Olen iloinen siitä, että tiede on samaa mieltä omien silmieni kanssa. Ne ovat vuosikausia sanoneet, että natriumlamppujen punertava valo on epämiellyttävä ja ruma. Odotan kuin kuuta nousevaa sitä, että katulampuissa siirrytään led-valoihin, jotka ovat paljon kauniimpia. Lisäksi ne ovat sähköpihimpiä kuin natriumlamput.

Odotan myös sitä, että katulamppujen valokiilat aletaan suunnata kohti katua eikä kohti tienvarsitalojen ikkunoita. Brysselin kotikadullani muuten on tänä talvena vaihdettu katulamput, entisten valokiila tuli (toisessa kerroksessa sijaitsevan) olohuoneeni ikkunasta sisään. Uudet lamput valaisevat vain ikkunan alalaitaa, eli enää ei ole sisällä sellaista tunnetta että on Gestapon ristikuulustelussa valonheitinten ympäröimänä.