”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Sienten myyjät eivät tiedä radioaktiivisuuden mittauskehotuksesta

Kävin Tampereen Kauppahallissa. Kahdessa myymälässä oli esillä suppilovahveroita. Kysäisin, mistä ne oli poimittu ja onko radioaktiivisuus testattu. Elintarvikevalvontavirasto Evira ja Säteilyturvakeskus STUK ovat tänä syksynä suositelleet kaikkien myytävien sienten sisältämän radioaktiivisen cesiumin mittaamista, paitsi kantarellien ja herkkusienten. Toiset suppikset olivat Kuhmalahdelta, toiset Kangasalta. Molemmat kunnat kuuluvat pahasti Tshernobyl-laskeumaa saaneeseen alueeseen. Kumpikaan myyjä ei ollut kuullut, että sienten radioaktiivisuus pitäisi mitata. Toinen myyjä oikein suutahti kysymyksestäni. Hän selitti sienten olevan sen ja sen nimisestä erämaasta, joka on ”takuulla puhdasta metsää”. No, eipä se Tshernobylin radioaktiivinen savupilvi ja sen sisällön maahan ropsauttanut sade siitä piitannut, oliko alla ”puhdasta metsää” vai jotain muuta. Eikä laskeuma näy metsämaisemassa.

Jos noiden suppilovahveroiden radioaktiivisuus vastaa alueen keskiarvoa, se on noin kaksinkertainen verrattuna EU-rajaan.

Saksassa viranomaiset kulkevat toreilla ja kaupoissa tarkistamassa sienten radioaktiivisuutta. Jos myynnistä löytyy EU-rajaa radioaktiivisempia sieniä, myyjä saa sakot. Voi hyvin olla, ettei sienten radioaktiivisuuden mittaamiskehotus mene perille, ilman että toreilla alkaa kiertää sienten radioaktiivisuuden tarkastajia.