”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Siemens irtautuu ydinvoimarakentaja Arevasta

Siemens-yhtiö irtautuu Arevasta. Nyt Siemens omistaa Arevasta noin kolmanneksen. Taustalla ovat muun muassa Olkiluodon kompuroinnit. Olkiluodon ja sen rakentajien ongelmat vain paisumistaan paisuvat. Enpä ihmettelisi, jos koko miljardiprojekti loppujen lopuksi jäisi kesken.

Alter-EU -järjestön seminaarissa lobbauksen säännöistä tuli esille, että Obama on määrännyt hallintonsa virkamiehille 8 vuoden karenssin, ennen kuin nämä voivat siirtyä lobbausta harjoittavien tahojen palvelukseen. Bill Clintonin aikana karenssiaika oli 5 vuotta, Bushin aikana sellaista ei ollut. Bushin hallinnossahan oli esimerkiksi öljy-yhtiö Exxonilta tullut henkilö, jonka tehtävä oli ”editoida” ilmastonmuutosta koskevia tieteellisiä raportteja. Kun tästä tuli skandaali, mies palasi öljybisnekseen.

Vastaava karenssiaika olisi tosi tarpeeseen sekä EU:ssa että Suomessa. Brysselissä puhutaan ”pyöröovesta”, kun komission virkamiehiä siirtyy erilaisten bisnesetujärjestöjen ja firmojen lobbareiksi ja päinvastoin. Suomessa nuoren kokoomuspoliitikon tyypillinen urakierto menee siten, että hän siirtyy kokoomusministerin erityisavustajasta jonkin bisnesalan lobbariksi ja muutaman vuoden kuluttua hän on hallitusneuvotteluissa joko suorastaan Kokoomuksen neuvottelijana sorvaamassa hallitusohjelman tekstiä tai sitten ainakin takahuoneiden takapirujen joukossa. Sanoo nimimerkki ”olin viime hallitusneuvotteluissa takapiruna itsekin ja katselin meininkiä silmät soikeina”.

Olin lounaalla, jonka vieras oli Georgian presidentin rouva. Osoittautui, että hän on hollantilaissyntyinen ja hän vetää jos jonkinlaisia työryhmiä terveydenhuollon kehittämiseksi Georgiassa. Tilaisuudessa ei kerrottu, mikä hänen alkuperäinen koulutuksensa on, mutta hän on nyt opiskellut sairaanhoitajaksi ja tekee tätä työtä päivän viikossa palliatiivisella osastolla, eli siis hoitaa syöpäpotilaita, joiden tauti on jo niin pitkällä, että sitä ei enää yritetäkään parantaa, oireita vain lievitetään. Hän sanoi, että tällä osastolla saa erinomaisen läpileikkauksen maasta, koska syöpä voi iskeä kehen tahansa. Poliittisesta tilanteesta hän kertoi, että lupauksistaan huolimatta Venäjä ei ole vetänyt joukkojaan Georgiasta, vaan venäläisiä tankkeja on edelleen muun muassa Gorin kaupungissa, joka on keskellä maata (niin on, olen käynyt siellä, kun olin tarkkailemassa maan ensimmäisiä monipuoluevaaleja 80- ja 90-lukujen vaihteessa).

Kysyin lisääntymisterveystyöstä Georgiassa. Presidentin rouva kertoi, että tähän aihepiiriin liittyvä työ aloitettiin järjestämällä kiertue, jonka yhteydessä tavattiin 800 naista maan 10 alueella. Näin kartoitettiin tilanne ja voitiin päätellä, mitä asiat ovat ensisijaisia. Raskauden ehkäisy ei suinkaan ole vielä itsestäänselvyys maaseudulla. Asioita mutkistaa yhteiskunnallisten hierarkioiden muuttuminen. Yhteiskunnallinen asema ei enää perustu sukulaisuuksiin, vaan asema on ansaittava, se on myös muuttanut miehen asemaa perheessä. Ennen vanhaan esimerkiksi lääkärin diplomin saattoi ostaa, samoin saattoi ostaa sukulaisensa pois vankilasta. ”Korruptoituneessa yhteiskunnassa elämä on ennustettavaa, ihmiset tietävät, että kaiken voi ostaa ja paljonko mikäkin asia maksaa.”

Europarlamentin atk-yksiköltä tullut sähköposti kertoo, että viime vuoden syyskuusta alkaen parlamentissa on alettu keskitetysti sammuttaa päällä olevat tietokoneet iltayhdeksältä, ellei koneessa ole käynnissä ohjelmia tai dokumentteja avoinna. Tänään tullut sähköposti huomauttaa, että keskimääräisenä iltana keskimäärin 800 konetta ei tästä syystä voida sammuttaa. No, ei ole harvinaista että mepit ja avustajat tekevät töitä vielä iltayhdeksältä, mutta ehkä nyt sentään ei keskimäärin noin moni. Tietokoneiden sammuttaminen liittyy parlamentin ympäristötoimien sarjaan. Europarlamentin atk-yksikkö on siis viimein tajunnut, että ilmastonsuojelu koskee myös heitä. Aikaisemminhan sama yksikkö lähinnä keskitetysti käynnisti koneita öisin ja viikonloppuisin, ja jätti ne päälle tuhlaamaan sähköä. Herääminen ei tapahtunut hetkeäkään liian aikaisin. Viime syksynä tuli kuluneeksi 11 vuotta Kioton sopimuksen solmimisesta, 16 vuotta YK:n ilmastopuitesopimuksesta. Ja siitäkin on varmaan jo yli kaksi vuotta, kun ympäristövaliokunnan kaikkien poliittisten ryhmien koordinaattorit ehdottivat puhemiehelle, että parlamentti sitoutuisi vähentämään omia päästöjään 30 % vuoteen 2020 mennessä.