”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Shell esittää rahastusautomaattia hiilidioksidin talteenottajille

Öljy-yhtiö Shell, joka on viime vuosina esiintynyt sangen aktiivisesti ilmastoasioissa ja pyrkinyt esiintymään ilmastohyviksenä, ehdottaa, että hiilidioksidin talteenottolaitoksille pitäisi EU:n päästökaupassa hyvittää kaksin- tai kolminkertaisesti se hiilidioksidikiintiö, jonka ne tallettavat maan uumeniin. Eli jos kivihiilivoimalaitoksen yhteyteen rakennetaan laitos, joka johtaa maan alle poteroon ne hiilidioksidit, jotka muutoin tuprutettaisiin taivaalle, niin jokaista poteroon talletettua tonnia kohden firma saisi markkinoilla myydä päästöoikeutta kahden tai kolmen tonnin edestä. Tosi paksua! Hiilidioksidin talteenotosta ja varastoinnista voi hyvinkin kehkeytyä varteenotettava keino vähentää ilmakehään joutuvia hiilidioksidipäästöjä, mutta ei nyt sentään pidä ruveta sitä keinotekoisesti suosimaan ja luoda siitä rahastusautomaattia fossiiliteollisuudelle.

YK on ilmoittanut perustavansa Afrikkaan ”CDM-basaarin”. Sinne saa ilmoittaa hiilidioksidin päästövähennyshankkeita ja niitä välitetään sieltä eteenpäin niille, jotka haluavat ostaa päästökrediittejä. Hyvä! Tämä tekee Kioton sopimukseen kuuluvan CDM-mekanismin Afrikan maille helpommin hyödynnettäväksi. Toisin sanoen Kioton sopimuksen kautta kyetään näin kanavoimaan puhtaan energian investointeja myös Afrikkaan eikä vain Kiinaan, joka tähän asti on saanut valtaosan CDM-projekteista.

IIASA, eli kansainvälinen systeemianalyysi-instituutti Wienissä ja Hollannin ympäristöarviointivirasto esittävät tuoreessa raportissaan, että Euroopan kaupunkien ilman saasteiden vähentämiseksi pitää ottaa käyttöön muitakin keinoja kuin teknisten härvelien parantaminen. Esimerkkinä tällaisista keinoista raportissa mainitaan kaupunkien ruuhkatullit ja keskustojen pysäköintirajoitukset. Niinpä.

EU:n komissio on reagoinut leluskandaaliin. Komissio aikoo ehdottaa, että luokan 1 ja 2 karsinogeenit (syöpävaaralliset aineet) kiellettäisiin leluissa ja myös kategoria 3 ellei asianomainen tieteellinen komitea katso aineen käyttöä riskittömäksi. Vihreät ovat vaatineet täsmälleen samaa. Kosmetiikkalainsäädäntöön on jo saatu vastaava kielto. Suoraan sanoen olen ollut aivan äimän käkenä, ettei sellaista ole säädetty jo ajat sitten. Koko leluskandaali on tuonut minun tietooni sen, että lelujen turvallisuutta koskeva lainsäädäntö EU:ssa on hyvin suurpiirteistä. Tarkempi normitus on jätetty standardointikomiteoille, jotka ovat teollisuuden omia elimiä. Pukki on pantu kaalimaan vartijaksi. Ei lasten turvallisuutta pitäisi näin lepsusti valvoa.

Mielipidetiedustelu kertoo, että ylivoimainen enemmistö eurooppalaisista haluaa EU:lle suurempaa roolia maailmanpolitiikassa. Toisaalta hyvin harva tukee taistelujoukkojen lähettämistä Afganistaniin. 58 % piti USA:n johtoroolia maailmanpolitiikassa epätoivottavana.