”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Senaattorit ilmaston asialla

Kolumni TEK-lehdelle, 19.2.2007

Helmikuun puolivälissä olin USA:n senaatissa. Huone oli kuulemma sama, jossa senaattori Mc Carthy piti 1950-luvulla pahamaineisia kuulustelujaan. Nyt aiheena oli ilmasto. Paikalla oli kansanedustajia USA:n lisäksi Kiinasta, Intiasta, Brasiliasta, Meksikosta, Euroopasta, Kanadasta, Japanista ja Koreasta.

Senaattori John Kerry kertoi keskustelleensa NASA:n johtaviin tutkijoihin kuuluvan Jim Hansonin kanssa ja vakuuttuneensa siitä, että globaalit päästöt pitää saada laskuun seuraavien 10 vuoden aikana, muutoin ilmastonmuutos ryöstäytyy käsistä, ellei sitten Jumala puutu peliin, minkä varaan ei voine laskea.

Jos otamme vaarin ilmaston tutkijoiden varoitukset, mikä olisi pahin mitä voisi tapahtua, Kerry kysyi. Hengittäisimme puhtaampaa ilmaa, kehittäisimme uutta teknologiaa, pääsisimme irti fossiiliriippuvuudesta, pelastaisimme valtavan määrän eliölajeja. Entä mikä on pahin seuraus, jos luotamme ilmastoskeptikkoihin mutta he ovatkin väärässä? Katastrofi. Näiden välillä ei pitäisi olla vaikeaa valita.

Kerry kääntyi kiinalaisten puoleen ja sanoi, että päästötalkoisiin tarvitaan kaikkia maita. Vaikka USA lopettaisi päästönsä kokonaan, se ei vielä pelasta planeettaa. Te Kiinassa ette kerta kaikkiaan voi jatkaa niin, että käynnistätte yhden hiilivoimalaitoksen viikossa. Kiinalaiset katsoivat Kerryä ja koko porukka nyökytteli päätään.

Arvatkaa harmittiko, ettei Kerry (tai Al Gore) ole USA:n presidentti.

Viime syksyn vaalit olivat protesti myös presidentti Bushin ilmastovastuuttomuutta vastaan. 54 % Yhdysvaltojen kansalaisista asuu osavaltioissa tai kaupungeissa, joissa on jo hyväksytty päästörajoitustoimia. 10 suurta amerikkalaisyhtiötä, mm General Electric, vaati äskettäin liittovaltiotason pakollisia päästövähennyksiä.

Moni kertoi, että USA:n energia-ala uskoo"cap and trade"- päästökaupan tulevan ennen pitkää. Firmat valmistautuvat siihen.

Irvokas valmistautumistapa on erään yhtiön suunnitelma rakentaa Texasiin 16 kivihiilivoimalaa. Firma uskoo, että päästökaupan alkujako tulee perustumaan perintömenettelyyn, se haluaa kahmia itselleen isot päästöoikeudet. Toivottavasti laista ei tule niin tyhmää, että se palkitsisi tällaisesta.

Edellisessä senaatissa McCainin ja Liebermanin lakiesitys päästökaupasta ei saanut enemmistöä, mutta enemmistö kannatti jo silloin päätöslauselmaa, joka vaati sitovaa päästövähennyslainsäädäntöä.

Kerry sanoi luottavansa siihen, että asiantuntijoita kuultuaan uuden senaatin enemmistö tukee tarpeeksi jämeriä toimia. Ilmastonmuutos tuntuu jo USA:ssakin. Alaskassa siirretään erästä kaupunkia, koska meri syö sen rantaa. Länsirannikolla pelätään vesipulaa, kun vuoristojäätiköt sulavat. Noilta jäätiköiltä alkavat joet tuovat veden monelle länsirannikon kaupungille.

Kerry kertoi viimeksi Shanghaissa käydessään olleensa hyvin helpottunut, kun pääsi pois, koska siellä keuhkot olivat kuin tulessa. Ilman saasteongelmien ratkaiseminen hyödyttää myös kiinalaisia.

Jos USA:n ja EU:n välille kehkeytyy kilpailu siitä, kumpi suojelee ilmastoa reippaammin, minä taputan käsiäni.