”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Sarkozy kaavailee moottoritiehankkeiden jäädyttämistä

Muutamia poimintoja viikon uutisista:

Ranskassa presidentti Sarkozy harkitsee uusien moottoritiehankkeiden jäädyttämistä, veronalennuksia vähäpäästöisille autoille ja uusien rautateiden rakentamista 2000 kilometrin verran, hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Ei hassumpaa!

International Herald Tribune kertoi keskiviikkona, että ”vihreät katot” ovat yksi tapa suojella ilmastoa, toisin sanoen siis katot, joilla kasvaa ruohoa ja muuta vihreää. Sen lisäksi, että ruohokatto sitoo jonkin verran hiiltä, se parantaa monissa paikoissa lämmöneristystä, pitää talon kesällä viileämpänä ja talvella lämpimämpänä, eli vähentää talon energiankulutusta. Jopa Bill Clinton on mainostanut ruohokattoihin liittyviä mahdollisuuksia.

Keskiviikkona julkaistu Yorkin ja Leedsin yliopistojen tutkimus varoittaa, että ilmastonmuutos voi laukaista dramaattisen sukupuuttoaallon, jopa puolet maapallon lajeista voi hävitä. Yllättävää kyllä maapallon fossiiliaineisto kertoo, että lämpimämpien ilmastojen aikaan lajien monimuotoisuus on ollut alempi kuin viileämpien ilmastojen aikaan.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeir on sanonut tiistaina, että ilmastonmuutos on uhka maailmanrauhalle, muun muassa Jäämeren alueeseen kohdistuvat uudet aluevaatimukset saattavat laukaista uuden kylmän sodan. Venäjän aluevaatimukset Pohjoisnavan alueen merenpohjasta antoivat tästä jo esimakua.

Kalifornian kuvernööri Schwarzeneggerin odotetaan nostavan syytteen USA:n liittovaltiota vastaan, koska liittovaltio ei ole vieläkään myöntänyt Kalifornialle lupaa säätää autoille hiilidioksidin päästörajat. Hakemus tästä luvasta on tehty jo vuonna 2005, ja yleensä vastaavat luvat on myönnetty nopeasti.

Aurinkopaneelit yleistyvät kovaa vauhtia Espanjassa, nopeammin kuin hallitus on odottanut. Vuodelle 2010 asetettu aurinkosähkötavoite on 400 megawattia, näillä näkymin se saavutetaan jo ensi vuonna. Syöttötariffit ovat saaneet aikaan investointibuumin aurinkopaneeleihin.

Hillary Clinton on luvannut, että jos hänestä tulee presidentti, hän kutsuu koolle vuosittaisen ilmastohuippukokouksen.

Taloustieteen professori Paul Joskow MIT-yliopistosta ennustaa, että USA:ssa on voimassa päästökauppalaki vuonna 2013.

Microsoftilla on hävinnyt lakituvassa EU:n komissiolle, joka on syyttänyt firmaa monopoliasemansa väärinkäytöstä. Firma on nyt suostunut helpottamaan muiden firmojen valmistamien järjestelmien yhteensopivuutta Windows-käyttöjärjestelmän kanssa. Hienoa! Tämä on tosi hyvä juttu, jonka EU:n komissio on saanut aikaan.

Huonompi uutinen on se, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu on nopeutunut. 1980- ja 1990-luvuilla se oli noin 1,5 ppm (miljoonasosaa) vuodessa. Vuoden 2000 jälkeen se on ollut noin 2 ppm vuodessa. Suurimmaksi syyksi arvioidaan, että valtameret imevät ilmakehästä hiilidioksidia aikaisempaa huonommin. Tämä on silkkaa kemiaa. Kun vesi lämpenee, kaasut liukenevat siihen huonommin. Se opetettiin meikäläiselle jo keskikoulun kemiantunnilla.

Ilmastonsuojelun puolella EU:n komissio suunnittelee ehdottaa, että sähkölaitteiden valmiustilan sähkönkulutus ei saa ylittää yhtä wattia, myöhemmin raja alenisi puoleen wattiin. Tämä olisi todella tervetullutta, nykymenolla teollisuusmaat tarvitsevat kohta kymmeniä isoja ydinvoimalaitoksia pelkästään sähkölaitteiden valmiustilojen ylläpitämiseen.

Puolalainen konservatiivimeppi Jacek Saryuz-Wolski on sanonut, että Puolan tuleva hallitus tulee hyväksymään EU:n perusoikeusasiakirjan. Äskeisissä vaaleissa tappion kärsinyt ”kaksospääministeri” on vaatinut Puolalle erivapautta sanoutua siitä irti, vaalien voittajapuolue ei tätä erivapautta enää halua. Hienoa!