”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Salainen planeetta?

Samaan aikaan kun juhlavieraita käteltiin Linnassa, ilmastoneuvottelukokous oli koolla Qatarin Dohassa, jota on luonnehdittu myös energian tuhlauksen maailmannäyttelyksi. Tätä kirjoittaessani en tiedä, saadaanko tuloksia.

Ennen kokousta Maailmanpankki kertoi maailman olevan menossa 4 asteen lämpenemiseen. Maa-alueet lämpenisivät 4-10 asteella, kesät olisivat keskimäärin kuusi astetta kuumempia Välimerellä, Pohjois-Afrikassa, Lähi-Idässä ja osissa Yhdysvaltoja.

Merenpinta nousisi tällä vuosisadalla puolesta yhteen metriin ja jatkaisi nousua kenties tuhansia vuosia. Kuivat seudut muuttuisivat yhä kuivemmiksi ja sateiset märemmiksi. Kuivuudesta ja nälästä kärsisivät pahiten ennestään köyhät maat. Saarivaltioita joudutaisiin evakuoimaan.

Jos maapallo lämpenee yli 2 asteella, kasvaa riski ylittää kynnyksiä joiden jälkeen isot ja peruuttamattomat muutokset lähtevät vyörymään, kuten Grönlannin sulaminen ja merenpinnan nousu 7 metrillä.

YK:n ympäristöjärjestö UNEP sanoi, että globaalien päästöjen pitäisi vuoteen 2020 mennessä laskea noin viidenneksellä nykyisestä, 44 gigatonniin, jotta estettäsiin yli kahden asteen lämpeneminen. Nykymenolla 2020 ollaan 58 gigatonnissa.

Suurin osa valtioiden ja suuryritysten johtajista näyttää silti pitävän ilmastonsuojelua isompana uhkana kuin ilmastonmuutosta.

Uudelleenvalintapuheessaan presidentti Obama antoi ymmärtää ryhtyvänsä viimein ilmastotoimiin. Sitten hän allekirjoitti lain, joka kieltää yhdysvaltalaisia lentoyhtiöitä osallistumasta EUn lentopäästökauppaan.

Myöskään EUn ilmastotavoitteet eivät vastaa lämpenemisen rajoittamista alle kahden asteen.

EU:n -20 prosentin päästötavoite vuoteen 2020 tarkoittaa käytännössä nykymenoa. Viime vuonna EU oli jo 17,5 % alle vuoden 1990 päästötason.

Alkusyksystä Keskuskauppakamarin uusi johtaja nimesi viisi suurinta uhkaa Suomen taloudelle. Yksi niistä oli EU:n ilmastotavoitteen tiukentaminen.

Melkein joka maassa uskotaan, että oma maa on maailman puhtain, ilmastotoimemme ovat maailman kunnianhimoisimpia. Kuulostaako tutulta?

Kansainvälinen energiajärjestö IEA neuvoi marraskuussa, että jos ilmastonmuutos halutaan hillitä, kaksi kolmasosaa tunnetuista fossiilivaroista pitäisi jättää maahan.

Kaikesta päätellen valtioiden ja suuryritysten johtajien tiedossa on salainen planeetta, jolle ihmiskunta muuttaa, kun täällä olot käyvät liian hankaliksi, ja salainen avaruuslaivasto, joka siirtää sinne sekä ihmiset että Nooan arkin sisällön, plus siemenperunat ja -viljan, ruokamullan, veden ja hengitysilman koko konkkaronkalle.

 

Julkaistu Voima-lehdessä 10.12.2012