Saksan ympäristöministeri vaatii vanhimpien ydinvoimaloiden sulkemista
Strasbourgiin. Frankfurtissakin oli jo selvästi syksy. Strasbourgissa satoi kaatamalla.
Viime viikon lopulla Wienissä päättyivät virkamiestason ilmastoneuvottelut, jotka edelsivät joulukuussa Balilla pidettävää ilmastokonferenssia. Wienissä oli sovittu, että rikkaitten teollisuusmaiden päästöjä pitää laskea 25-40 % vuoteen 2020, verrattuna vuoteen 1990. Tämä on hyvä uutinen.
Saksan liittokansleri Angela Merkel esitti viime perjantaina tosi tervetulleen ilmastoavauksen. Hän ehdotti, että edetään kohti kullekin maailman ihmiselle yhtä suurta päästöoikeutta. Tämä on sangen radikaali kanta, mutta suoraan sanoen en ymmärrä, millä muullakaan mallilla kehitysmaat voitaisiin saada mukaan päästörajoituksiin. Erityisesti Intia on pitänyt asiaa esillä ilmastoneuvotteluissa, viimeksi G8-huippukokouksessa viime kesäkuussa.
Vatikaani ilmoittaa ryhtyvänsä kompensoimaan hiilidioksidipäästöjään. Tässä tarkoituksessa se istuttaa Unkariin metsää Tizsa-joen saarelle. Sympaattista.
USA:n NOAA, eli valtameren ja ilmakehän tutkimuslaitos, ilmoittaa, että viime vuonna USA:n keskilämpötila oli 1,16 celsiusastetta yli 1900-luvun keskiarvon.
Timesonline kertoo, että karttojakin pitää ruveta korjaamaan ilmastonmuutoksen takia ja muidenkin ihmisen aikaansaannosten takia. Satelliittikuvissa näkyy muun muassa jokisuistojen muuttuminen. Tshad-järvi Afrikassa on kutistunut 95 % vuodesta 1967 ja Kuolleen meren pinta on 25 m alempana kuin 50 vuotta sitten. Bangladeshissa alavimmat rannikkoalueet ovat huuhtoutuneet mereen.
Kiinan hallitus on aloittanut energiansäästökampanjan. Se vetoaa lähinnä kansalaisiin. Minulla on käsitys, että tärkeämpää olisi siinä maassa saada paikallis- ja aluepomot ymmärtämään asia. Kuulemma esimerkiksi sähkönkulutusta ei Kiinassa yleensä mitata, kuka silloin innostuu energiaa säästämään?
YK:n ilmastosopimuksen sihteeristö on viime viikolla julkaissut raportin, jonka mukaan kasvihuonekaasupäästöjen painaminen nykytasolle vuoteen 2030 mennessä maksaisi 0,3-0,5 % maailman BKT:sta, tai veisi 1,1-1,7 % maailman vuotuisista investoinneista. Ei kuulosta kohtuuttomalta. Energiatehokkuuden parantaminen on toimista tärkein.
Israeliin rakennetaan isoa aurinkovoimalaa. Laitoksen on määrä tuottaa 1000 MW mikä on 10 % Israelin tarvitsemasta sähkötehosta.
Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel on vaatinut vanhimpien ydinreaktorien sulkemista ja että tämä asetettaisiin uudempien reaktorien käyttöluvan pidentämisen ehdoksi. Hyvä!